lördag 31 januari 2009

Otålig

Jag har inget riktigt bra arbete att ha framför TV:n just nu. Jag har förbrukat en hel del garn på sista tiden, men inget av det fina, glansiga, fantastiska Vensleydale-garn i arangrovlek som jag har kilovis av. (Garnet är gjort av ull från rasen Vensleydale alltså.) Garnet är underbart och vi har tidigare haft det till försäljning. En av sönerna har valt färg och vill ha någon form av cardigan, men jag har inte kommit på någon bra modell och då blir liksom inget gjort. Jag vet också att han vill att det skall vara min egen design, så jag kan inte bara hämta ett lämpligt mönster och börja.
Det har blivit några grytlappar i väntan, och nu har jag tagit itu med babyskor igen. Dessa är inte färdiga, men de ser ljuvliga ut i pärlgrått och puderrosa, respektive pärlgrått och ljusrosa. Jag använder Muskat från Garnstudio köpt på Strikk.

Apropos min förvaring av textila grejor så är jag lycklig ägare av en Chadwick's trådlåda från förr. Jag tänkte visa innehållet, men batteriet i kameran tog slut, så det får bli en annan dag kanse. Den står nederst i ett skåp i klädkammaren.

torsdag 29 januari 2009

Min arbetsplats

Jag har fått en förfrågan hur min arbetsplats ser ut, liksom flera andra av er bloggare. Jag har nämnt tidigare att jag har min arbetsplats i köket och att köksbordet är mitt arbetsbord. När det gäller att förvara mina garner, tyger, stickor, trådar etc. så finns de spridda lite här och var. Idag visar jag bilder på det jag har i köket. Allt tillhör sömnaden. Det är först och främst en sylåda och symaskinen. Båda i utdragbara lådor under lådan med bestick. Skåpet är vänt mot bordet. Jättebra! Bara att lyfta upp maskinen direkt på bordet. Bild nr.3 visar en del sybehör. Skåpet är placerat längst ner i ett högt köksskåp med vitrinskåp överst sedan ett par hyllor för kokböcker och underst sygrejorna.



Jag visar också ett förvaringsskåp med garn och tygbitar i kallutrymmet. Jag återkommer till andra delar så småningom.

tisdag 27 januari 2009

Optimist

Optimister är friskare och lever längre. Då förstår var och en att jag är en friskus för det mesta. Hur det blir med levnadslängd känns lite förtidigt att utvärdera just nu. Levnadslusten är det inget fel på nu när man börjar planera för sommarens blomsterprakt.
Varje år tycker jag att mina frösådder inte gav så bra resultat, så jag lovar mig själv att köpa färdiga plantor nästa år istället, men.... när fröna står där och ser så frestande ut, kan jag inte låta bli att handla. Nu med små medföljande växthus för de första veckorna. Kanske lyckas de bättre då? Vi får se.

söndag 25 januari 2009

Ny liten pojke!



Nu har vi fått en pojke till i släkten. Det är fantastiskt! Tre syskon har fått barn inom två månader! Denne killen får inga skor, för det fick hans storebror. Nu har jag istället stickat en liten babyhjälm. Vintage, skulle man väl säga med dagens vokabulär. Mönstret har jag hämtat ur boken "SPARAT, Små stickade kläder från vår barndom" av Celia B. Dackenberg, som är chefredaktör på tidskriften Hemslöjden. Jag tycker att sådana mössor är det bästa man kan sätta på ungar, för de sitter på plats. Det konstiga är att Annas garndrömmar också har gjort en sådan mössa. Vilket sammanträffande!

lördag 24 januari 2009

Klar med Pomatomus


Nu är jag färdig med mitt projekt i Stickfrossas KAL. Det är inte lätt att få till ett foto när min man helst inte vill fota och dessutom inte gillar min kamera, men här är i allafall en bild. Jag har gjort ärmarna så långa som det gick med ett nystan per ärm. (Rowan 4 ply soft från Strikk.)

onsdag 21 januari 2009

Studentdagbok från Cuba


Idag har jag tagit del av två studenters broderade dagbok från en studieresa till Cuba under höstens kurs. Den ena studenten har bloggen Okejdå. Jag har inte frågat om jag får visa dem, men hoppas att de blir stolta över att jag visar två av elva bilder. Jag tycker de är helt underbara och skulle helst vilja visa alla, men tänker att de antagligen kommer att vilja göra det själva. Jag antar att ni förstår att det är fantastiskt att vara lärare, när man ser sån't här.

måndag 19 januari 2009

Ena ärmen klar!


Jag tror att "alla"stickar något utifrån Stickfrossas KAL kring mönstret Pomatomus från Knitty. Jag ser i ena bloggen efter den andra hur arbetet går framåt. Nu har jag fått ena ärmen klar och den är så snygg, så jag måste visa den.

söndag 18 januari 2009

Nya stickböcker

Det är alltid roligt att få nya bra böcker. Paketet från Bokus kom med Nicky Epsteins "Knitting On Top of the World" och "knitting beyond the edge". Båda är mycket inspirerande och jag är mycket inponerad av hennes bokutgivning. Så mycket kreativitet och forskning i äldre material som ligger bakom. Nu har jag något att bläddra i när jag behöver idéer för eget skapande, men kanske gör jag också ett och annat rätt upp-och-ner ur böckerna.


lördag 17 januari 2009

Färger i tiden

När jag häromdagen strosade runt på Åhléns textilavdelning fick jag se underbara mohairplaidar. Enfärgade, men i övrigt av den typ jag ofta tittar på och, någon gång, köper på Irland. Jag kunde inte undgå att se att där låg de sida vid sida i exakt samma färger som min patentstickade mössa. Jag var givetvis tvungen att dokumentera!

fredag 16 januari 2009

Pomatomus



Nu är även jag igång med ett pomatomusprojekt från ett upprop från Stickfrossa. Jag handlade garn på Strikk igår till lösa ärmar till en tidigare top i Rowans 4-trådiga mjuka merinogarn. Jag hade både tur och otur. Garnet fanns på rea, men bara 2 nystan. Detta kommer att begränsa längden på ärmarna, men jag får väl nöja mig med trekvartslånga ärmar. Jag köpte även en vacker röd färg, som får ligga till sig.

torsdag 15 januari 2009

Tulpanfröjd


Nu är det tulpanernas tid. Vilken glädje! Förra veckan fick jag en underbar bukett med mörkröda fransade tulpaner blandade med dessa vita blommor. (Heter de Alstromeria?) Nu är de tulpanerna utblommade, så jag köpte nya igår och gjorde en ny kombinationsbukett. Konstigt att vasens färg tillsammans med lampan i bakgrunden liknar strumpornas. Igår blev jag nämligen klar med tredje paret strumpor. Garnet räckte inte helt, så tårna fick bli i ett annat garn. Som du ser är sista paret slätstickat på skaftet men med olika mönster i de enfärgade partierna. Det var mest ett försök att få lite omväxling, men det blev inte finare än den vanliga resåren, tror jag.

måndag 12 januari 2009

Tète à tète


Tro nu inte att jag redan kastat ut julen! Men för den skull kan jag inte motstå små vårblommor, som bara står där och väntar på mig. Bilderna är en liten uppmuntran från mig till dig denna urdassiga dag. Himlen ligger nere på vägbanan och regnet har öst ner tidvis. Om jag inte stickar längre? Jodå, men det är ingen idé att visa tredje paret sockor av samma garn.

lördag 10 januari 2009

Rea på IKEA

Idag åkte vi till IKEA för att köpa ljus. Det är klart att man inte åker till IKEA bara för att köpa ljus, utan man vill kolla om det finns några fynd såhär efter jul. Jag kom hem med ganska mycket, kan jag säga. Så har jag heller inget köpstopp, tack och lov! En hel del julprydnader blev det, som jag tänkte kan passa till vårens och sommarens fester, så dem får ni kanske se i något sammanhang framöver. Något som jag tänkt köpa tidigare och som jag inte ens tror var rea kunde jag inte motstå denna gång. Jag tycker de är jättesnygga och jag ser dem framför mig med vårens blommor i dem, en blomma i varje.

fredag 9 januari 2009

Matchat?




Jag har vardagsporslin som jag gillar både i färg och form. Blått och vitt med lite engelskt rött! Lagom anspråkslöst och det gillar jag. Skall man ha grytlappar i färg? (Jag har haft dem framme idag och såg att det skulle passa bra färgmässigt i bloggsammanhang.) Jag hade nog inte den tanken när jag gjorde dem, för då var jag på landet, med annat proslin, men antagligen är det ingen slump att man gång på gång återkommer till samma färger.
Grytlapparna är dubbelvirkade med tvåfärgade kanter. Till dem använder man två nystan och gör "en bård av varje färg", men man gör dem samtidigt och integrerat.
Randig kant
Gör en fast maska och 3 luftmaskor med en färg och tag virknålen ur maskorna. Byt färg och gör likadant med nästa färg i nästa maska. När man återgår till första färgen sätter man nålen i tredje lm från tidigare och upprepar. Man måste alltid lägga föregående färg åt samma håll för att det skall funka.

torsdag 8 januari 2009

Julgranskula




Förr när barnen var små och man inte hade så mycket pengar köpte jag julgranskulor på rea efter jul för att ha nästa säsong. Vi klädde granen med girlanger av färgat klisterpapper, hemgjorda smällkarameller, flätade hjärtan, vita stjärnor och halmhängen, förutom de kulor jag lyckats köpa ihop. Granen blev fantastik och personlig!


Nu har jag hur mycket julgransprydnader som helst och kan inte använda allt och gör därför ett aktivt urval. Julgranskulor fashinerar och jag köper dem styckvis numera, exklusiva. I år köpte jag denna skönhet på Irland. Tyvärr har jag inte lyckats med fotografierna, trots många försök, men jag tror att du kan få en uppfattning av det överdåd den representerar. Jag säger som en av de gamla Hollywoodstjärnorna: Förmycket av det goda kan vara alldeles underbart.


För övrigt är jag sjuk och har stickat ett par Lidl-strumpor till. Har fått beställning på en likadan mössa som den jag visade häromdagen, så det skall jag ta itu med efter det att jag läst Damernas Värld.

tisdag 6 januari 2009

Ormhassel och julpynt


Nu går julen så sakteliga mot sitt slut. Eftersom jag är traditonsbunden åker julen inte ut förrän den 13 januari. Har jag inte tid den dan blir det senare, men aldrig tidigare. Jag har tidigare sagt det, men det kan sägas igen...Jag älskar julen! kanske blir det mer och mer julsaker allteftersom åren går och man köper på sig nya vackra saker. Denna ormhasselkvist har jag över matbordet året runt. Till jul kläds den med vitaktiga kulor och vita pappersstjärnor. Två änglar i guld och turkos tillkom förra året. Jag är barnslig och gläder mig åt detta varje gång jag sitter och äter.

Idag seglar en förkylning upp och jag kollar på TV och stickar nya Lidl- sockor. Denna gång med kilhäl istället för mönstrets bandhäl. Jag gillar kilhäl mycket bättre.

måndag 5 januari 2009

Ny mössa








I förrgår letade jag i mina garngömmor efter garn till mössa, nu när kylan slagit till så. Inte för att jag inte har mössor, men jag ville ha i ny färg, för att passa andra kläder. Med hyacinters vackra lila färg och en grön phalenopsis framför sig blev det inte svårt att åter välja något lila och gulgrönt. Mössan är stickad i tvåfärgad helpatent med ett slätt garn och ett mohairgarn. Skriv till min e-postadress om du vill ha mönstret gratis.

söndag 4 januari 2009

Jeanssockor

Nu är Lidl-strumporna färdiga. Så här blev det och det gick inte åt ett hekto, utan man får nog ut ett par babysockor också av ett hekto. Paketet innhöll två hekton och kostade 69 kronor. Jag tycker det var riktigt bra.

lördag 3 januari 2009

Julens blommor

Som den minnesgode bloggaren vet så köpte jag ett antal utvalda amaryllisar för att driva fram under vintern. Vit och rosa under advent och nu till julen en riktigt mörkröd. Den blommade först några dagar efter jul, men den har i övrigt varit en riktig skönhet. Nu blommar båda stänglarna och det gäller att rapportera läget på bloggen. För att jämföra färgen med en vanlig julamaryllis, så tog jag bild på en sådan också.

I övrigt står advents vita julstjärnor fortfarande fina i ett nyårsarrangemang. Nytt för idag har jag planterat en del hyacinter för att ersätta dem som blommat ut. Trådkrukan med mossklädsel är en favorit.


fredag 2 januari 2009

Promenad i vackert väder m.m.

Idag har det varit strålande väder och vi har varit ute i Långedrag och gått längs piren i solsken. Det låg ett tunt isskikt i det stilla vattnet, men på vissa ställen hade det brutits upp på ett vackert sätt som måste fotas. Hm... då tappade jag kamerafodralet och det studsade som en boll ner på isen. Vi ägnade ganska lång tid på att försöka få upp det med olika grenar och bräder som vi fann i stenskravlet utanför piren, men nej, vi lyckades inte få upp det. Man kan säga att vi låg på bryggan och solade mitt i vintern och det skulle inte vara en lögn.

Äntligen har också islyktan frusit, som jag haft ute för frysning i snart en vecka nu. Det var längesedan sist, men Eva i Stäket inspirerade till ett återseende. Titta så vacker den är, fast sned. Nu håller jag på att försöka få till ytterligare en. Allt beror på om kylan håller i sig.

Nya tofflor är också klara. Jag fick raka dem efter hård valkning för hand. De blir absolut inte OK i maskinen. Denna gång körde vi dem ihop med jeans på 60 grader, men det blev inte bättre än förra gången. Till sist blev de fina trots allt. De är randiga eftersom jag hade två blå färger, men bara ett nystan av varje, så inget av dem skulle räcka till båda tofflorna. Det blev ju en extra piff, eller hur?