måndag 28 september 2009

Fuskolle till baby

Koftan, i förra inlägget, har lite stor ringning, så det blev lite bart i halsen. Eftersom jag hade nästan ett nystan garn kvar, tänkte jag att en liten fuskolle kanske skulle vara användbar. Så här ser den ut och vill du sticka själv så får du mönstret härnedan.
Fuskolle till baby
Garn: Debbie Bliss ecobomull fairtrade. (ca 18 maskor/10 cm)
Stickor: nr 5
Storlek ca 6-12 mån. (För större storlek lägger du upp fler maskor eller använder tjockare garn, men i övrigt liknande princip.)

Lägg upp 25 m och sticka mosstickning i 4 varv. Fortsätt sedan att sticka mosstickning över fyra maskor i kanterna hela tiden men i övrigt slätstickning. På första räta varvet ökas en maska innanför de fyra kantmaskorna i vardera sidan. Upprepa på varje rätt varv ytterligare 4 ggr., tills det är 35 m.
Efter 10 varv delas arbetet i två delar för knäppning fram. Börja på ett avigt varv och sticka 16 m och tre maskor mosstickning. I halsslån är det bara tre maskor för kanten. Du har nu 19 m. Sticka 12 varv och gör ett knapphål med ett omslag en maska innanför kanten, sticka ihop två maskor. Rätt eller avigt beror på var du är i mosstickningen. Sticka 3 varv. På fjärde varvet (från rätsidan) görs halsringningen på följande sätt. Sticka 6 m som vanligt och sätt dem på en tråd. Sticka 1 r, 1 ödhtp, sticka varvet ut. Gör samma minskningar från rätsidan ytterligare 3 ggr. Sticka rakt i 6 varv. Maska inte av utan sätt maskorna på en tråd.
Gå över till andra sidan. Plocka från avigsidan upp tre maskor från knäppkantens insida så att knäppkanten blir dubbel i början, och fortsätt varvet ut. Sticka spegelvänt mot andra sidan, men utan knapphål. Intagningarna för halskanten görs med vanlig ihopstickning på denna sida.
När båda framstyckena är klara fortsätter du med ”bakstycket” på följande sätt. När du på ett rätt varv är vid halsringen lägger du med ”tum-metoden” upp 15 m och fortsätter därefter med andra framstyckets maskor från tråden. Du skall nu ha 33 m. Sticka ca 15 varv och minska därefter en maska i var sida innanför de fyra kantmaskorna från rätsidan 2 ggr. Avsluta med fyra varv mosstickning och maska av i mosstickning.
Krage
Börja med att plocka upp 12 m från rätsidan efter de 6 maskorna på tråd. Plocka en maska i var och en av de upplagda maskorna bak och fortsätt att plocka upp 12 m på andra sidan. Sätt tillbaka de 6 maskorna från tråden och sticka mosstickning på hela kragen. Tag bort eller lägg till en maska om det inte stämmer med mosstickningen i framkanten. Efter 15 varv maskas av i mosstickning.
Fäst alla trådar!
Lycka till!/ Kristina

Om du inte förstår, så hör av dig, för då har jag uttryckt mig otydligt och kan ändra i beskrivningen, så att det blir lättare att förstå.

9 kommentarer:

Evas Passion sa...

Jattefin!!!Bra att vara varm om halsen nu nar kylan kommer.

eva

miaring sa...

Mäh, så fiffigt! En liten chemise -heter de inte så, små kragar att ha under tröjor?? För vad är "fusk" med detta söta?

Elsa sa...

Tack så jättemycke faster Lillan!!! Den är ju fantastiskt gullig!! Nova kommer att bli så fin!

fale artut sa...

Oh, så fin den var! Är inte bra på att lägga in som du funderar på.
Men prova att göra om beskrivningen till pdf-fil, då kanske du kan lägga in den.
Supergullig!

Carina sa...

Självklart kan man ta text från ett word-dok och lägga in på bloggen. Markera, kopiera, klistra in. Det gör jag hela tiden.

Men vad det det du menade?

Carina sa...

Jag har skickat mail till dig.

Carina sa...

Du har en utmärkelse hos mig. Men det har du väl redan märkt. Hihihi

BiZen sa...

Både koftan och fuskollen är jättesöta! Gillar den annorlunda modellen på koftan och att ollen har knapp och krage-gulligt! //BiZen

Sunna sa...

Tack snälla för perfekt mönster