tisdag 18 augusti 2009

Skördetid
Av mina 10 plantor prydnadspumpor uppdragna från frön har det blivit 4 kraftiga plantor som bär frukt. Övriga har sniglar eller andra djur ätit upp medan de var så små att de inte kunde försvara sig. Nu är plantorna hårda med hårbeklädda blad som sticks, så inga djur kan ge sig på dem.
Eftersom jag är nybörjare så vet jag inte när man skördar. Pumporna verkar bli så stora och jag blev plötsligt lite orolig för resultatet. Squash skördar man ju när de är lagom stora, men de skall ju å andra sidan inte bli hårda och hållbara. Dödergök visade sina fina annorlunda squash-frukter, som såg ut som prydnadspumpor, på bloggen och jag tänkte att hon kanske är en van odlare inom området. I en kommentar förhörde jag mig således hos Dödergök om hon visste när man borde skörda. Inte heller hon hade någon erfarenhet, men hennes svar gjorde att jag skördade hälften ungefär och lät resten vara kvar. På så sätt kan jag i efterhand se om det har någon betydelse om man skördar tidigt eller sent. Har du erfarenhet så får du gärna komma med goda råd, för det är troligen inte sista gången jag odlar pumpor.

5 kommentarer:

MiA sa...

Vi odlade prydnadspumpor ett år för många år sedan. Det blev inte så många, ett par tre fyra stycken kanske. Jag har för mej att jag skördade dem när jag tyckte de såg fina ut.

Dina vita på första bilden är superläckra!

Ha det gott!
MiA

blomman sa...

Jag är ingen expert men jag har odlat prydnadspumpor ganska många gånger och jag instämmer i ovanstående kommentar.Ta dem när du tycker de är fina. Jag har väntat ibland tills det nästan blivit frost också. De håller betydligt längre inne än ute när du väl skördat, men ha koll på var du lägger dem så att de inte helt plötsligt börjar ruttna underifrån. De är fantastiska skapelser!

PetraO sa...

Wow vilka fina pumpor!

Janette sa...

De vita är otroligt vackra!

Evas Passion sa...

vilka fina pumpor!!!!!komplimanger!!!