tisdag 7 juli 2009

Virkad väska med knapp och axelrem klar

Nu är väskan färdig och jag tänkte visa hur jag gjort den. Det är speciellt två saker jag skulle vilja dela med mig av, som kan vara användbart. Dels är det knappen, dels axelremmen.

Jag började med bottnen. Jag lade upp lämplig längd lm och virkade runt snöret med *1 fm och 1 lm* med nedtag i varannan lm. När jag kom till sista m virkade jag 3 ggr i den och fortsatte sedan tillbaka på andra sidan uppläggningens lm och var noga med att ta i samma m som på andra sidan. Varje gång jag kom fram till kortsidans rundel ökade jag 3 ggr. Resten av väskan virkades med samma mönster men med nedtag mellan maskorna. När bottnen var lagom virkade jag ett varv med nedtag i bakre maskbågen, som vikvarv, och nu utan ökningar och fortsatte därefter med nedtag mellan maskorna, som tidigare..
Denna typ av knappar gjorde vi ganska mycket när jag stod i garnaffären "Stickan" på 60-70-talet, men därefter har det inte blivit så mycket med det. (Jag gör visserligen en enkel variant och har som innerknapp vid stickade framkanter för att själva stickningen inte skall dras ut.)

Jag börjar med att vira garnet runt en penna eller ett virknålsskaft i detta fallet. Antalet varv kan man prova sig fram till, men med detta tunna garn gjorde jag 5 varv.
Sedan virkar jag fasta maskor genom ringen i lagom anatal. Det skall vara ganska tätt. När jag kommit runt ett varv (det blir innerknappen jag talade om) så fortsätter jag ett varv till, fortfarande rätt igenom hålet. Eftersom hålet krymper för varje maska gäller det att virka fast. När varvet är färdigt är knappen klar.

Till axelremmen lade jag upp axelremmens längd med lm och virkade på ömse sidor om luftmaskraden, precis som på bottnen. Även här är det viktigt att virka i samma maska som tidigare på tillbakavarvet.

14 kommentarer:

Lavendel sa...

Ooh , det må jeg prøve. Tak for undervisningen. Det kan blive fint, tænker jeg.

Lenis sa...

Väskan blev ju hur fin som helst. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper. Nu blir jag sugen att prova att virka väska, men är ju snart klar med musen nu så......
/Lenis

fale artut sa...

Hur bra blev inte det, och tack för visningen! Turkos är faktiskt en vacker färg! Berätta hur nöjd hon blev, damen som är roten till skapandet!

makiato sa...

Väskan blev jättefin tycker jag.

LisaMatilda sa...

Tack för tipsen! Har länge funderat på att virka en väska och tycker att din blev väldigt fin!

Pernilla sa...

Tack för att du berättar hur du gjorde. Det kan komma till användning.

PetraO sa...

Väskan är underbar! En sån skulle jag vilja ha själv! Kram

Howdy Sailor sa...

"Turkos!", ropar Sexåringen förtjust. Kanske något för födelsedagen i november?

Tant Kofta sa...

Hej! Tack för beskrivningen, väskan blev så fin, en riktig gladväska.
Ha det bra hälsar Koftan

skapasaker sa...

Hej! Vilken bra beskrivning, och vilken rolig knapp, så självklart egentligen men att komma på det...

Jennie sa...

Så väldans fin! Turkos och unik! Nu blir jag lite sugen på att virka...

Carina sa...

Vad fin väskan blev och i en av mina favoritfärger. Men jag fastnade för bilden på virknålen, den du virade runt. Det blå skaftet, sitter det på virknålen eller är det något du trär på? I så fall undrar jag var man kan få tag på sådana att trä på mina virknålar. Får nämligen så fort ont i händerna är jag virkar med tunna nålar. Och det är tunna jag brukar virka med.

BiZen sa...

Vilken underbar turkos väska!Visst är det roligt när barnbarnen kommer med ritningar och ideer på vad de vill ha. Har just avslutat ett projekt till en 11-årig kille.
Gillar din blogg så jag kommer tillbaka.//BiZen

kristina sa...

Hej Carina! Den virknålen med blått skaft är gjord sådan. De finns att köpa i Danmark. Tanken är då att man har ett annat grepp än tumgreppet, som vi är vana vid. Jag har bott en del i Danmark på somrarna tidigare och då inhandlade jag en del sådana.