onsdag 29 april 2009

Rhododendron m.m.

Nu kommer allt som hör våren till i trädgåden slag i slag. Min man är en typisk samlare och det avspeglar sig också i trädgåren. Han intresserar sig för Rhododendron och har under de senaste 12 åren planterat ett 20-tal eller så. Inte så dyra och stora plantor, utan de får växa till sig i lugn och ro. Just nu börjar de blomma och de är så vackra så.
I år har det plötsligt blivit 10 nya, både stora och små, så nu är han fullt upptagen med att gräva hål i moränen med jättestenar, så f.n. behövs inget gym och ingen work-out.





Bland mina domäner finns en stjärnmagnolia och lite annat smått och gott.


måndag 27 april 2009

Magnoliablom






Med risk för att uppfattas som tjatig återkommer jag till min underbara magnolia. Vad gör man när det ser ut så här? Jo man måste naturligtvis visa bilder, så att alla kan se dessa vackra blommor, som är så stora, så det nästan är overkligt. Fullt utslagna tror jag att de mäter 15 cm.

söndag 26 april 2009

Loppisfynd och blommande träd

På 60-talet skrotade man sina papp- eller sydda stickfodral och ersatte dem med praktiska plastfodral. Jag har ett virknålsfodral från den tiden, som har blivit mitt "resefodral". Det är lustigt att tänka sig, eftersom "alla" idag med sådan lust köper vackra fodral från Stickfrossa.
Nu har jag varit på Returvaruhuset och som vanligt kollar jag in vad som finns inom stick- och virksortimentet. Ser det bra ut brukar jag köpa. Man kan ju inte få för många. Som exempel kan nämnas att jag var tvungen att gå till dyra affären och köpa en 2,5mm rundsticka häromsistens, eftersom mina andra tre sitter fast i en sjal, som jag lagt undan sedan förra året. Den rundstickan kostade 65 kronor.
Nu hittade jag ett stickfodral som matchar mitt virkfodral till typen (annan färg dock!). I fodralet låg stickor av varierande tjocklek. Jag hittade också en rundsticka i sin originalförpackning. Bra-att-ha-grejor helt enkelt. Hur mycket det kalaset kostade? Gissa!
Nu blommar en lönn i berget. Den håller på att bli för stor och jag gör mitt bästa för att halvdöda den. Jag vill ha en grenstomme kvar för att vara stöd till en honungsros, men jag vill inte att den skall växa sig större. Beskärning varje år således! Då kan man ju alltid passa på när blomningen är som vackrast, så att man kan ta in kvistar. Färgen är väldigt lik Drops gröna alpacka. Läckert som sjutton!
Tittar jag ut genom verandafönstret står det en vit sky av plommonblommor. Trädet är stort och väcker uppmärksamhet från förbipasserande. Det hör jag när de pratar med varandra. Oftast blommar det förtidigt för att kunna bli ordentligt pollinerat, men det gäller nog inte i år, för jag hör surret från insekterna.
Vad stickorna kostade - jo jag gav 20 kronor för det hela!

fredag 24 april 2009

Längtans blåa blommor

Våren är väldigt svensk, för den är som flaggan gul och blå. Man har kommit fram till att om det finns en svensk nationalfärg, så är det blått. Jag tycker mycket om färger, många färger och starka färger men nog är det är något visst med blå blommor - längtans blåa blommor.
Aldrig tidigare har vintergrönan blommat så rikligt som i år! Jag kan inte se mig mätt! Vårstjärnorna blir hängväxter om man odlar dem i kruka.
Balkansipporna kom nyligen till min trädgård och de är här för att stanna.


torsdag 23 april 2009

Ägg, ägg, men ingen höna


Det här ägget har en keramiker i Skanör eller dess närhet gjort. Jag känner inte till namnet, för jag har fått ägget i present för ett antal år sedan. Eftersom jag tycker att det är så fantastiskt fint och tunt, nästan som ett äggskal vill jag gärna vis det.

tisdag 21 april 2009

Rapport från ett inifrånperspektiv om växtkraft

I min lilla box - ett så kallat miniväxthus - har frön av prydnadspumpor grott på bara ett par dagar. De är enorma redan jämfört med hur stora fröna är. Jag har förstått att allt som är släkt med pumpor, meloner, gurka etc. från början är "ökenväxter". De har bråttom att växa så fort det kommer vatten. Jag kan verkligen se brådskan!
I övrigt har jag återvänt till stan' efter ett långt påskuppehåll. Redan när jag kom utanför grinden fick jag ställa mig och titta upp.
Jag hamnade mitt i magnoliaknopparna och ställde mig mitt inne i trädet och fotade upp genom kronan för att du skall få en uppfattning om hur stort det är. Första knoppen som slår ut är ljuvlig!

måndag 20 april 2009

Pelargonior hos mig

Mina pelargonior övervintrar och sköts enligt två olika skolor.1. De som står ute på sommaren tas in i källaren och där mår de inget vidare. De bleknar och bladen vissnar ner och torkar, så att när jag tog fram dem en vecka före påsk var grenarna i princip helt kala. Dessa stackare sätter jag ut i trädgården och klipper ner dem. De har nu små röda ögon som bladanlag och i bästa fall blommar de i juni. Kraftiga och fina brukar de bli under sommarens gång. 2. De som står inne på sommaren står kvar i sina fönster på vintern också. Temperaturen varierar normalt med utetemperaturen, men den går inte under ca 5 grader. Dessa klippte jag ner i februari och satte skotten i vatten för rotning. Någon vecka före påsk planterade jag skotten, tre och tre, i krukor med yrkesodlarjord. Det blev 22 nya sådana krukor! Nu blommar nästan alla pelargonierna som galna, trots att jag inte planterat om moderplantorna. Kolla dagsfärska bilder!




söndag 19 april 2009

Rivieravioler


Rivieravioler eller doftvioler sprider sig fint i gräsmattan om man inte klipper för flitigt i början på säsongen. De doftar helt underbart och är den äkta sorten som används till violpastiller, violparfym och kanderade violer.

Igår hade min man gäster som träffas för att lyssna och gissa på klassisk musik. I halvtid skall man fylla på energi med mat. Paj var föreslaget av bättre hälft. Till pajerna serverades sallad som var överströdd med dessa vackra, goda och väldoftande violer. Det var mycket uppskattat och därför ett tips till den som aldrig prövat. Även penseer är ätliga, även om de inte doftar lika ljuvligt.

fredag 17 april 2009

Återvinning och sjömän

Här är fortsättning följer på tulpanfrossan. Två olika sorter även om det inte framgår så väl av bilderna. Ena sorten är högröd och den andra mer rosa. Överdådigt resultat av relativt liten insats. Lökarna kommer från Blomsterlandet "Kullens" i Stenungsund, men har varit i jorden i två år och förökat sig efter bästa förmåga. De röda har förökat sig en hel del. Det är det bästa med botaniska tulpaner - trivs de så blir de fler.

Nästa lilla söta växt är sjömanshjärta. Det är en släkting till löjtnants- och fänrikshjärtan, fast mindre och med vita blommor. Det lustiga med den är att snart efter det att den har blommat försvinner den helt. Första året trodde jag att mördarsniglarna ätit upp den, men döm av min förvåning när den dök upp nästa april igen. Då förstod jag varför den heter sjömanshjärta. Den kommer hem och åker igen, så att säga. Den rekommenderas å det varmaste.

Slutligen vill jag visa hur man återanvänder fyrverkerilådorna efter påskfirandet. Man "knôkar" dem fulla med liljeknölar från Lidl och de kommer att blomma överdådigt senare i sommar!

torsdag 16 april 2009

En ny tid för tulpanfrossa

Så här såg mina små rosa tulpaner ut i morse, när jag la mig ner i gräset för att fotografera ur ett markperspektiv, så att det skulle framgå att tulpanerna är något högre än scillan och den rosa balkansippan.

Lite längre fram på dagen hade de slagit ut och visade sig från sin allra vackraste sida.


Även balkansippan hade blivit större och vackrare under dagens lopp.

Sist men inte minst har den lilla ljuvliga nunneörten slagit ut. Vad jag kommer ihåg, så köpte jag ett paket med blå nunneört, men som du ser, så vill den färgmatcha tulpanerna och balkansippan. De har tydligen en egen vilja liksom alla mina barn.

onsdag 15 april 2009

Påsktraditioner

I år bestod påskriset av andra omgångens magnoliakvistar. Vis av erfarenheten med de första kvistarna och att de slog ut och vissnade veckan före påsk, så har jag låtit denna andra omgång stå i uterummet. Knopparna är rosa och vackra, men ingen blomma har slagit ut ännu. Lite påskhängen, som pärlhönsfjädrar och ägg från Kina, och lite annat hänger där. Från Kina kommer också den vackra hönan och tuppen, som blivit en tradition tillsammans med torkade vaktelägg.
Vakteläggen har en egen historia. Jag köpte dem för ca 10 år sedan på Harrods i London i 12-pack för att servera till påsk, som en liten finess och överraskning på påskbordet. Naturligtvis blev det inte alls som jag tänkt mig, utan det yngre gardet tyckte att det var hemskt att jag köpt vaktelägg och ville inte alls äta upp dem. Nåväl, jag torkade dem och har dem som dekoration år från år. Konstigt nog är det aldrig någon som uttrycker att jag inte borde ha dem framme. Min uppfattning är att de tycker att det är fint.


tisdag 14 april 2009

Herregud vad det har hänt mycket de senaste dagarna! Hela familjen, praktiskt taget, samt en stor del av släkten träffades på påskaftonen. Jag hade en viss ängslan för att alla 35 inkl. barn skulle få plats inne. Men allting löser sig, som vanligt! Vädret var ju så underbart, så ingen ville gå in. De allra flesta höll sig fram till sent på kvällen vid trädgårdsborden. Sedan har vi i olika konstellationer träffat irlandssonens besökare, vilket varit såväl släkt som kompisar. Nu har de åkt idag på morgonen samtidigt som vår reparation drog igång. Hantverkarna var här som avtalat. Det har varit byggare, rörmokare och elektriker. Nu tror jag inget händer på den fronten förrän nästa vecka, trist nog, men man får gå omkring i röran och glädja sig åt att det kommer att bli bra.Som du förstår har jag inte haft tid att blogga någonting och nu har jag lite abstinensbesvär! Det finns mycket att berätta, men ikväll nöjer jag mig med att visa min seawaves jumper från vintage-KAL:en. Tyvärr har jag inte fått den fotad på ännu, trots att jag hade den på mig på påskaftonen, men det skall komma i sinom tid.


En dagsaktuell bild på de första nyutslagna ormögonen passar till, eller hur?

fredag 10 april 2009

Årets andra bad

Har man galna ungar som barnbarn, så har man. Igår var de på promenad med sina farbröder och hamnade på stranden. Självklart ville de känna på vattnet! När de känt efter ville de bada! Så alla badade i det kalla vattnet och kom hem och berättade om sina bedrifter.
Idag skulle jag ha hand om dem, när fadern hade sedvanlig herrmiddag på långfredagen. Mannen och sönerna skulle ju vara där, så jag skulle ensam ha hand om dem. Jag planerade redan på förmiddagen att vi skulle gå till blåsippsbacken och ha pick-nick, så jag gjorde paj och risgrynspudding. Men nej! När barnen kom hade de badkläderna med och ville gå till stranden. Alla badade och hjälten för dagen är den minsta tjejen, sex år. Hon badade fyra gånger, sam under vattnet och hoppade två gånger från bryggan. Däremellan gick hon omkring i våt bikini och verkade inte frysa alls. Ibland undrar jag hur de är skapta!