torsdag 28 maj 2009

Ljuvligheter

För ett par år sedan planterade jag "bluebells" i blandade färger. Det är en släkting till hyacinter, vad jag förstår, som växer förvildad i Englands lundar. Jag tror den heter Klockhyacint på svenska. Är det någon som vet? Eftersom lökarna antingen var ljusa eller mörka kunde jag plantera varje färg i grupp. Det har tagit lite tid för att få dem så här rikblommande, men jag har inte gjort något särskilt, utan de har bara vuxit till sig. De vita blommorna är fler stänglar, men mindre blommor än de blå. Det finns några rosa också, men de för en mer tynande tillvaro.
En riktig favorit, som marktäckare, är denna oxalis. Det blev väldigt mycket vackra blad och blommor förra året. Jag hade fått uppfattningen att de var perenna, men det var de inte, så jag har satt nya iår. På många ställen där jag vill ha jorden täckt. Jag köper dem på Lidl, eftersom de är så billiga där. i år skall jag försöka plocka upp lökarna, för det blev massor. Det såg jag när jag luckrade jorden. Men tyvärr hade de frusit.
Till sist denna svullna vallmoknopp! Jag tror den slår ut vilken dag som helst. Urvackra, men förra året stod de bara en dag, eftersom det var torka. Jag vattnade, men värmen och torkan tog sin tribut ändå! Jag hoppas på bättre lycka i år. Jag återkommer med bilder.

5 kommentarer:

Torprosen sa...

Hej där!
Klockhyacinter tillhör mina favoriter, visst är de vackra när de kommer i sina ruggar, jag har rosa och blå och är väldigt förtjust i dem. Vallmo är en annan favorit, min blåa bergvallmo blommar just nu och jag kan inte se mig mätt. Kram Torprosen

MiA sa...

Hej Kristina!
Visst är det härligt när vallmon står med tjocka knoppar. Det är en av de vackraste växterna i mitt tycke :)

Ha en riktigt trevlig helg!
MiA

fale artut sa...

Vackert!
Vallmon är en favorit, det finns ju rättmånga varianter av den.
Den har så maffiga knoppar!
Och så skira kronblad, som silke....
Ha en skön helg!

Sunna sa...

Vilka underbara bilder, här har jag hittat utslagna vallmo, känns ite tidigt

heidi sa...

så vackert du har det i din trädgård!