torsdag 6 november 2008

Rya? Kan det vara något?

Idag har jag varit hos Normi garn i Partille utanför Göteborg. Affären är fantastisk för där finns allt möjligt smått och gott inom textil samt trevligt bemötande. Jag hade vägarna dit för att köpa en sorts enklare ryabotten till studenterna på måndag. Rya har ju varit på gång nu i några år och när jag hade work-shop för SÄL-studenter för ett par år sedan var det mycket uppskattat. Så nu skall det ingå i ett kulturtema kring slöjdtekniker.

Uuve Snidare har också nyligen givit ut en bok som heter Ryamattan och som ger lite bakrundshistoria, men framförallt 1900-talets boom med ryor, som skulle finnas i varje hem.
Mamma gjorde flera och designade alla själv, vilket väl inte var så vanligt. Jag har också gjort en egen komposition på 70-talet, men den åkte så småningom till tvätt och hamnade därefter i malpåse, eftersom vår dåvarande katt fick för sig att baja på den mattan. Någon gång har jag haft framme och tittat på den och är helt nöjd med den, men min man tycker att ryamattor dammar för mycket, så den får fortsätta sitt liv i malpåsen.

9 kommentarer:

frisky frog sa...

Kommer ihåg den där rya-perioden. Själv sydde jag 1975 en minivariant som så småningom blev en kudde. Jag kommer ihåg det än för det var det året pappa tog över sitt föräldrahem och vi lämnade kråkslottet i Jönköping för att bosätta oss på lantgård i dåvarande Västergötland.
/Kram

MiA sa...

Hejhej!
nä - rya är inget för mej... Men Uuve Snidare skriver fantastiskt bra böcker :)

Ha en skön kväll!
MiA

Moxy sa...

Vilken härlig affär. Skulle vilja vara i skolan på måndag och vara med...Men jag får väll lära mig detta hemma. Boken du visar är den bra att ha om jag vill lära mig?

Janette sa...

jag är hemskt sugen på att knyta en rya och har så varit i många år..

när barna blir sotra, när barna blir stora... ;-)

eller nästa termin på klangen? :-)

PetraO sa...

Jag kanske slinker in på måndag jag med om det går bra! Kram

kristina sa...

Till Moxy1
Boken är ingen handbok om hur man knyter rya, det kan man lära sig i Bonniers stora bok om handarbete m.fl. Tekniken är enkel.
Hälsningar
Kristina

Mot nya tider sa...

Å ja det låter kul och intressant, du kanske kan ha den work-shopen med vår klass en dag med, vore jätte kul!

vintage & shabby chic vackra ting i vardagen sa...

Hej Kristina!
Tack för besök och kloka ord hos mig.Jag har ett jättefint hus som jag är glad över att vi har...men drömmar ät gratis;)
Fint litet tittskåp du visar.Jag blev så varm om hjärtat när jag läste dina ord...

Må så gott och ha en fin helg!

Helena sa...

Normis hade jag nästan glömt:) En helt fantastiskt hysterisk affär. Har gjort en massa fynd där.
Ha en fin helg!