fredag 27 november 2009

Hjärtesaker till jul

Jag har gjort två halsband som jag gärna vill presentera mönster på nu, lagom till julförberedelserna. Det ena är superenkelt och kan även passa för mellanstadiebarnen i skolan. Materialet är avgörande om det blir snyggt, så snåla inte på kvaliteten. Det andra är en krans av hjärtan, som gör sig urfint på t.ex. en svart top. Båda träs över huvudet.

Halsband
MOSSGRÖNT MED HJÄRTA
Garn: Grönt pälsgarn och rött Muskat
Virknålar: 3 och 5mm.
Lägg upp 70 lm med pälsgarnet med virknål nr 5. Virka hst varvet ut. Sy ihop till en ring.
OBS! Bildens halsband är stickat som en i-snodd med 4 maskor på strumpstickor 4 eller 5. Det blir mjukare, men tar längre tid.
Hjärta
Lägg upp 5 lm och slut med en sm till en ring. 3 lm (räknas som en stolpe) 3 st *(2 lm, 4 st)*, upprepa 3 ggr, 2lm, sammanfoga med en sm i första st. 9 dst i mittmaskan av de 4 st, 1 fm i luftmaskbåge mellan stolpgrupperna, 9 dst i mittmaskan på nästa stolpgrupp. Klipp av tråden och fäst ihop hjärtat osynligt.

Halsband
RÖDA HJÄRTAN I RING
Garn: Muskat
Virknål: 3mm
Lägg upp 4 lm.
Virka 1 st i den först upplagda lm. Vänd med 2 lm. Virka 3 st och vänd med 2 lm. Öka 1 st i första och sista maskan och upprepa ytterligare 2 varv. Det skall nu vara 9 m. Börja nu med nästa hjärta direkt genom att göra 4 lm och virka 1 st i 3:e maskan från nålen. Fortsätt på samma sätt som förut. Gör totalt 9 trekanter och virka ihop dem till en ring. Virka fm runt långsidans ytterkanter och virka sedan Hjärtbågarna på trekantens kortsida enligt följande: 9 st i andra m, en fm i mittenmaskan och 7st i andra m och en fm i sista m. Fortsätt att färdigställa alla hjärtanen i ytterkanten på detta sätt och virka sedan fm längs innerkanten. Tag av garnet och fäst trådarna.
Till sist vill jag länka till Lavendelstrik som kommer att ha en julkalender med vinster. Härlig blogg dessutom!

4 kommentarer:

MiA sa...

Åh - fina mönster och bra tips :)
Har länkat från MA.

Önskar dej en mysig helg!
MiA

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Hej!
Vilken julkänsla, så roligt med fint som ändå är enkelt att göra.
många hej fr. Koftan

Lavendel sa...

Hvor ER det bare sødt!

Evas Passion sa...

gud vad fina halsband!!!!!tack for monstret!!!