fredag 9 juli 2010

Gult är fult...eller?


Jag har mina preferenser vad det gäller färger i trädgården. Bäst gillar jag allt det som är blått eller rosa. Men naturen har sitt eget färgschema och de tidigaste växterna på våren är oftast gula eller blå. Detta lär bero på hur insekterna uppfattar färg. Vi delar ju detta med "den egoistiska genen", vare sig vi är växter eller djur. Alla vill vi fortplanta oss! Då gäller det att synas. En del har rätt färg andra piercar sig och någon försöker med vackra fjädrar etc.

I trädgården finns det växter som trivs och förökar sig och det finns sådana som man kämpar för att de skall överleva. Praktlysingen (Lysemachia)växer som ett ogräs och jag måste varje år rensa bort mängder för att den inte skall ta över allting. I övrigt gillar jag den mycket...trots att den är gul. Jag säger så för att min man säger att han inte gillar gula blommor. Men han råkade se detta foto och tyckte det var jättefint! Jag tror han såg på slänten i ett nytt ljus.

3 kommentarer:

skapasaker sa...

Jättefint foto! Just praktlysing försöker jag också utrota med mindre lyckat resultat...När jag ser din bild tänker jag att jag till nästa sommar ska låta praktlysingen vara, på en plats i trädgården där de får bli många. Som det är nu finns de lite här och var men bara de som jag missat att rensa bort...Tack för inspirationen! Det ser jättefint ut när solen lyser genom dem.
Eva

Tant Kofta sa...

Mina känslor för praktlysingen är dubbla men den lyser onekligen upp.
Många hej fr. Koftan

frisky frog sa...

Snygg i sin prakt, men som sagt - ett riktigt ogräs om man inte håller efter dem.
/Kram