torsdag 6 maj 2010

Pionrabatt


Vi har några gamla gärdgårdar i trädgården. De har avgränsat det odlade från det vilda och är kvar från en svunnen tid, då det gick betande djur i dessa marker. Egentligen hade jag bestämt att det skulle förbli vilt bakom gärdsgården, men förra året gjorde jag en mycket lyckad dahliarabatt bakom en naturligt avgränsad del av den. Eftersom man skulle se den blommande härligheten från "trädgårdssidan", så blev den upphöjda rabatten inte så vackert avgränsad mot det vilda.
Peppad av det fina resultatet bestämde jag i vintras att anägga en pionrabatt, på samma sätt, på resterande naturliga del. (Gärdsgården delas av ett jättekast.) Men pioner är ju perenna och en sådan rabatt bör ju vara beständig, eller hur? Därför har jag burit stenar och lagt en ny mur ca 75 cm från gärdsgården. Gud, vad nöjd jag är! 6 pioner av olika slag har kommit på plats, men jag skall ha en trädpion i mitten och den har inte kommit ännu. För att fylla ut nu i början skall jag ha lite sommarblommor där också . Det lilla gröna man ser utefter kanten är 4 klematis, som jag ser för mitt inre öga, skall välla över kanten med blommor i olika färger.
Nu kan ju självklart inte dahliarabatten vara sådan som den är, utan även där måste jag bygga stenmur, men det får kanske bli till nästa år. Nu börjar jag få ont om stenar, så det tar lite tid att samla ihop tillräckligt många som är tillräckligt stora.

4 kommentarer:

fale artut sa...

Fantastiskt Kristina! Du är en sann NaturEstet! och stenar är underbara, men vilket jobb! Mera bilder senate, TACK!

hea sa...

Så fint det blir! Ser fram emot att få se kort när rabatten blommar för fullt! Jag är oxå en stor stenälskare. Har samlat ända sen jag var liten. Kommer ihåg att jag bla hade en stor papperskasse med stenar i garderoben!!!

Textilgaraget sa...

Hej Kristina
Detta blir nog helt fantastiskt. Jag älskar pioner och har dessa lite överallt i trädgården. På tal om trädpion så har min tredje trädpion nu överlevt vintern. I höstas tog jag reda på hur den verkligen skulle planteras. Jag fick tag på en pionspecialist på Zetas trädgård. Han sa det jag misstänkte att just dessa skall plnateras med ympstället under jord. Alla andra skall planteras väldigt grunt, så jag hade gjort detsamma på trädpionen tidigare år. Nu ser det ut som jag lyckas. Hoppas dina alla pioner blir bra också och att du tar mitt tips om du inte visste det innan. Lycka till. //MalinSj

teresa sa...

Lycka til, pioner är en dröm! Har just läst om Tasha Tudors Trädgård o bl a hennes fantastiska pionrabatt.