onsdag 30 september 2009

Tantblommor nr 2


För det första har jag alltid älskat pelargonier (tantblomma nr 1)! Det var redan i mitt barndomshem och långt innan jag visste att det var en tantblomma! Sedan har jag nu i tantåldern börjat odla dahlior med framgång. Så läser jag i pressen att även de är tantblommor, som kommit fram lite mer i rampljuset. Jo, där förtjänar de verkligen en plats, men var sitter det tantiga i dessa blommor. Är det det att det behövs lite kärlek och skötsel för att det skall bli bra? Eller beror det på att man måste ta hand om dem på vintern på ett särskilt sätt? Ja, jag vet inte, men nog är detta fång både vackert och ungt enligt mina ögon! Fram för tantblommor!
P.S. Ingen frost i vår trädgård ännu trots frost på åkrarna 10-20m lägre nere i dalen. Så liten kan skillnaden tydligen vara.

tisdag 29 september 2009

Nattfrost?

I morse var det frost på åkrarna men inte i vår steniga, skyddade trädgård. Jag har massor med fuchsior som måste in i källaren om det blir frost inatt igen, men de står så vackert att jag chansar någon/några dagar till.
Jag skördade de sista pumporna och plockade en jättebukett med dahlior ifall frosten kommer. Jag återkommer med blombilderna, för just nu föll ögonen på bilderna på pumpan som fick behålla några blad och klängen.

Idag är en stor dag, för det har kommit en ny liten kille till världen i vår klan. Det är ett brorsbarnbarn som jag önskar all lycka på färden genom livet. Stor pilt, men både mor och son har klarat allt fint och mår bra, enligt fadern.

måndag 28 september 2009

Fuskolle till baby

Koftan, i förra inlägget, har lite stor ringning, så det blev lite bart i halsen. Eftersom jag hade nästan ett nystan garn kvar, tänkte jag att en liten fuskolle kanske skulle vara användbar. Så här ser den ut och vill du sticka själv så får du mönstret härnedan.
Fuskolle till baby
Garn: Debbie Bliss ecobomull fairtrade. (ca 18 maskor/10 cm)
Stickor: nr 5
Storlek ca 6-12 mån. (För större storlek lägger du upp fler maskor eller använder tjockare garn, men i övrigt liknande princip.)

Lägg upp 25 m och sticka mosstickning i 4 varv. Fortsätt sedan att sticka mosstickning över fyra maskor i kanterna hela tiden men i övrigt slätstickning. På första räta varvet ökas en maska innanför de fyra kantmaskorna i vardera sidan. Upprepa på varje rätt varv ytterligare 4 ggr., tills det är 35 m.
Efter 10 varv delas arbetet i två delar för knäppning fram. Börja på ett avigt varv och sticka 16 m och tre maskor mosstickning. I halsslån är det bara tre maskor för kanten. Du har nu 19 m. Sticka 12 varv och gör ett knapphål med ett omslag en maska innanför kanten, sticka ihop två maskor. Rätt eller avigt beror på var du är i mosstickningen. Sticka 3 varv. På fjärde varvet (från rätsidan) görs halsringningen på följande sätt. Sticka 6 m som vanligt och sätt dem på en tråd. Sticka 1 r, 1 ödhtp, sticka varvet ut. Gör samma minskningar från rätsidan ytterligare 3 ggr. Sticka rakt i 6 varv. Maska inte av utan sätt maskorna på en tråd.
Gå över till andra sidan. Plocka från avigsidan upp tre maskor från knäppkantens insida så att knäppkanten blir dubbel i början, och fortsätt varvet ut. Sticka spegelvänt mot andra sidan, men utan knapphål. Intagningarna för halskanten görs med vanlig ihopstickning på denna sida.
När båda framstyckena är klara fortsätter du med ”bakstycket” på följande sätt. När du på ett rätt varv är vid halsringen lägger du med ”tum-metoden” upp 15 m och fortsätter därefter med andra framstyckets maskor från tråden. Du skall nu ha 33 m. Sticka ca 15 varv och minska därefter en maska i var sida innanför de fyra kantmaskorna från rätsidan 2 ggr. Avsluta med fyra varv mosstickning och maska av i mosstickning.
Krage
Börja med att plocka upp 12 m från rätsidan efter de 6 maskorna på tråd. Plocka en maska i var och en av de upplagda maskorna bak och fortsätt att plocka upp 12 m på andra sidan. Sätt tillbaka de 6 maskorna från tråden och sticka mosstickning på hela kragen. Tag bort eller lägg till en maska om det inte stämmer med mosstickningen i framkanten. Efter 15 varv maskas av i mosstickning.
Fäst alla trådar!
Lycka till!/ Kristina

Om du inte förstår, så hör av dig, för då har jag uttryckt mig otydligt och kan ändra i beskrivningen, så att det blir lättare att förstå.

onsdag 23 september 2009

Babykofta med mogna och omogna tomater




Vad har tomatklasarna från mina "Hundreds and thousands" med en babykofta att göra? Jo, färgen på koftan är lite som de omogna tomaterna och knapparna har färg av de mogna. Det var inte någon tanke från början, men nu när jag skulle lägga in bilder på den färdiga koftan såg jag sambandet och fick fota tomaterna för att visa det.
Min underbara vän och kollega PetraO har gjort sådana här små koftor, som jag blivit så förtjust i, så jag bad henne om mönstret. Det hade hon hittat på denna länk .
Jag hade lite överläggningar med mig själv om vilken typ av knappar jag ville ha och tänkte mig sådana som nu sitter där, men jag fann inte några i den stilen , fastän jag gick till flera butiker. Då tänkte jag att grå pärlemorknappar nog skulle vara ett fint alternativ, men hade inte heller sett sådana i rätt storlek.
Idag var jag i centrum och då passade jag på att gå till Knapp-Karlsson och där fanns flera olika rödvita knappar att välja emellan. Fantastiskt! Nu är de på plats och för mig känns de som pricken över i.

söndag 20 september 2009

Hemlis


Nu är det bara knappar som saknas på en liten hemlis! Du får se när allt är klart! Garnet är Debbie Bliss ecobomull, fairtrade från Strikk. Mjukt och skönt, men dyrt!

torsdag 17 september 2009

Stadsväxter




Nu närmar sig det datum då jag definitivt flyttar in till stan'. Det känns fortfarande mycket som sommar, men jobbet drar mig mer och mer in till "civilisationen", och jag kan inte skjuta upp det faktum att jag måste ta itu med huset där. Det gäller såväl inomhus som utomhus. Det är underbart att ha två ställen att växla mellan, men det går inte att komma ifrån att det är jobbigt också.


Jag har därför börjat i fel ände med att köpa några riktigt vackra växter att ha där. En fikus Ginko, en phalenopsis och en tjockbladig växt som jag inte vet namnet på. (Inget foto på den.)Jag vet, man borde städa först, men i detta fall gällde det att passa på tillfället.

onsdag 16 september 2009

Skulpturutställning på Tjörn

Häromdagen blev det äntligen av att vi gick till gravfältet Pilane, där man nu för tredje året har en skulpturutställning. Vi har i alla år ända sedan barnen var riktigt små åkt med picknick-korg för att sitta på de gamla gravarna och fika. Man kan riktigt känna att kanske är det mina förfäder som ligger där. Det är vackert och rofyllt! Numera kommer det busslaster med folk som skall titta på skulpturerna och man kan inte längre vara där ostört.
Årets utställning är inte den mest spektakulära av de tre, men det finns spännande och vackra skapelser. Först ut på min hitlista kommer denna träskulptur som skiftar fantastiskt vackert med ljuset. Denna skapelse, som man kan gå in i, har tidigare varit utställd i New York. Där blev den en populär plats att viga sig på. Materialet är naturidentisk kåda. Ljuset skiner igenom och det är ett gråblått sken som är vackert.
Bokstavsmannen är genial. Vackert genomskinlig!

tisdag 15 september 2009

Nu är jag tillbaka under korkeken! Dvs. eken är en helt vanlig ek och jag är inte tjuren Ferdinand, men du förstår känslan, eller hur? Efter två underbara och intensiva dagar, när jag nästan inte har suttit ner överhuvudtaget, känns det skönt att vara tillbaka på landet....men jösses! vad det hade hänt mycket sedan jag åkte in till stan' i söndags kväll. Vedboden var tömd och söndersågad och riven. Rosorna utanför var uppgrävda! (Jag har inte vågat titta på dem ännu) Allt för att förbereda för den kommande nya friggeboden som skall komma i "september". Så är det sagt, men jag vet inte hur det går. Den skulle ha kommit i våras, men då blev den inte klar. Man får ta det med ro i detta fall, eftersom det är ett projekt på gymnasieskolans bygglinje.
Vad är det för någon frukt som lyser så rosaröd i trädet? Jo det är en fröställning i magnolian. Visst är den vacker?

Vackra är också de ludna bladen på en buskliknande växt från Californien, som skall ha fina blå blommor. Inga blommor förra sommaren och inga i år heller. Stor har den blivit och den måste övervintra inne, så det är lite problematiskt. Frågan jag ställer mig är om bladverket är tillräckligt vackert för allt besvär, om den ändå inte tänker blomma i vårt klimat?
Denna japanska lönn heter "Orange". Den är läcker men ännu inte orange, men det kommer nog. Fin är den hela sommaren med sina mer limegröna blad, så jag vet inte varför den heter orange.
Slutligen måste jag visa kaprifolen. Den växer ju helt vilt hos oss och jag river bort massor hela tiden för att den inte skall ta över hela trädgården, men blommorna är underbara och just nu har den sin andra blomning. Ni vet att Evert Taube sjunger...."där blommar två gånger kaprifolen, i Bohuslän....i Bohuslän"

söndag 13 september 2009

Drakar och demoner

Så här ser det ut i vårt berg. Draken kommer i full karriär ner mot betraktaren. Nåja, mest spännande var det för barnbarnen när de var små, men lite av kinesernas lyckodjur är det för oss andra. Nu står åter solen så lågt att den lyser rätt in i rummet och ger druvorna ett magiskt sken.
Allt magiskt kan jag ha nytta av nu, för ett par dar framöver skall jag introducera en distanskurs i sömnad och då måste man göra sitt allra bästa hela tiden.

lördag 12 september 2009

Höstens glädjeämnen

Höst är en synonym med skörd. (På danska heter höst "efterår" och skörd heter höst.) Jag kan inte skryta med att jag har så mycket att skörda precis, för jag odlar inte så mycket av sådant man äter....men ...jag har ju sått tomater av den gamla sorten "Hundreds and thousands". Nu skördar jag en handfull varje dag, men skörden blir större för varje dag. Kolla här hur det ser ut. Tomaterna finns i massor! Dahliorna kan jag ju också skörda i den meningen att jag kan plocka in till buketter och ge bort lite också. Dessa båda sorter är mina favoriter! Speciellt den enkla med de mörka bladen. En riktig höjdare som inte bryr sig om att det stod 40 cm på paketet. Den är nog snarast en meter hög.
Höstfärgerna är ju också det som gör hösten till vad den är. Först ut är vildvinet. Detta täcker ett sönderbränt berg på ett fint sätt.

fredag 11 september 2009

Kaktusen blommar!







Jag har en gammal kaktus, som står inomhus här på landet. På sommaren får den komma ut i solen. I år var den så stor att jag delade den. Den gamla delen har stått under tak, lite bortglömd, men en av de nya krukorna har kommit med en blomma, och det är lite av ett event. Blomman är fantastiskt vacker, men det är också så sällsynt att den blommar (för mig i alla fall!) att man blir riktigt glad. Fram med kameran, naturligtvis, för jag vill ju dela med mig av fägringen!

söndag 6 september 2009

Tre par sockor på det fjärde

Nu har jag stickat mig igenom tre av de fem färgvarianter jag köpte av garnet Clown. Snart är första sockan klar av den fjärde. Det är roligt att se hur garnerna blir när man stickar, eftersom det inte syns på nystanet. Nu tyckte jag det var lagom att tvätta och lägga plant, så att de blir riktigt fina. Kanske julklappar, men jag vet inte. De känns redan som om de skulle kunna bli riktiga vardagsfavoriter.
Vädret är underbart idag och jag skall skynda ut och jobba med trädgården innan regnet kommer igen i eftermiddag. Igår var varje rosgrop en sjö och jag var förtvivlad, men idag är de tomma igen, vilket tyder på att jorden, på trädgårdsspråk, är "väl dränerad". Jag hoppar på att gräva ett hål till idag, samt plantera lökar lite pö om pö.

fredag 4 september 2009

Bollkryss


Nu kan man köpa så kallade "Bollkryss" i alla butiker. De finns såväl i mataffären som i handelsträdgårdarna. Förra året köpte jag en medelstor vit, med lite större blommor. Tur hade jag tydligen, för den måste ha hört till de vinterhärdiga. Döm om min förvåning när jag skulle plantera nytt i våras i min jättekruka och jag såg ny grönska komma nere ifrån jorden där de torra pinnarna från fjolåret stod torra och döda. Nu ser det ut så här! Jag har fått en höstblommande jättebuske!

torsdag 3 september 2009

Sommarens sista liljor.

Nu har de japanska liljorna börjat slå ut. Det är många knoppar, så blomningen skall väl pågå en tid framöver. Så här vackra var de när jag fångade dem i solskenet häromdagen.


Annars är det alldeles förmycket regn! Marken torkar inte upp ordentligt mellan regnen och det finns ställen i trädgården som börjar kännas som gungfly. Då är man glad för allt som står i krukor, för de drunknar inte.


Annars falla ödets lotter verkligen olika! Jag hörde på radion idag att man i Stockholmstrakten har det för torrt för att man skall hitta någon svamp. Här är det allt annat än för torrt och det finns svamp. T.ex. massor av giftig och oätlig svamp i trädgården och hur kul är det?

tisdag 1 september 2009

Varmt, soligt men ack så blåsigt

Idag har jag faktiskt legat i solstol i ca 2 timmar, men sen kom en slöja över solen och blåsten tog i så att det kändes som stormstyrka i byarna. Krukor har blåst omkull och även ett ros-torn. Således återgick jag till grävande och lite plantering. Perenner som jag planterade i krukor i våras skall succesivt i jorden och i samband med det åker också lite lökar ner. Kolla en del av lökutbudet! Tomaterna, av sorten Hundreds and thousands, har börjat mogna så smått. Tillräckligt för att plocka in lite varje dag. De är små som bär och gooooda! De finns i tusental, men de flesta är ännu gröna!