onsdag 27 augusti 2008

Hommage à Solveig Hisdal

Jag vann ett garnpaket i en utlottning i bokklubben Skaparglädjes klubblad. Naturligtvis blev jag väldigt glad och överraskad! Genast börjar hjärnan arbeta med vad som skall bli av garnet. Skall det bli pulsvärmare i alla de olika färgerna? Kanske en lila tröja, det räcker nog de fyra hekton HIFA 2 till, som var basen i paketet? Man får gå och grunna! Jag har också en bok "Dikt i maskor" av Solveig Hisdal, hon som är grundare av "Oleana", som gör så vackra kläder. (Gå in på den hemsidan och ge dig tid att titta. Det är värt all den tid det tar. Jag ångrar bara att jag inte surfat dit tidigare!) Moderna kläder, men med fötterna i nordisk tradition, precis det som jag alltid gillat och också haft med i garnkurser i textil- och senare slöjdlärarutbildningen. Jag återkommer ofta till den boken, om inte annat bara för att inspireras av de vackra bilderna.


Så småningom växte en idé fram om en stickad jacka med paketets alla färger. Med skört förstås! Det har jag också alltid tyckt om och haft i olika sammanhang. Jag började från midjan och stickade uppåt. Med virkad uppläggning är det sedan lätt att fortsätta stickningen neråt. Jag hämtade bård och blad ur nämnda bok. För att få jackan "figursydd" planerade jag bladen så att jag allteftersom ökade maskor så att det passade i mönstret. Skörtets veck bildas av räta och aviga partier.


Resultatet blev som på bilderna. Äntligen har jag fått till några bilder. Jackan har varit färdig sedan försommaren, men vem har tänkt på höstens och vinterns ylleplagg då? Nu känns det som att man vill krypa in i den goa ullen igen. Vemodigt att sommaren går mot sitt slut!
Själv blev jag så inspirerad av arbetet att jag började på en liknande jacka med inspiration från Tjörn, som jag presenterade häromdagen. Det arbetet pågår, och jag kan säga att jag omvärderar mina formgivningsuppslag hela tiden, men nu har jag det lungt ett tag, för nu stickar jag bålen och det tar ett tag.

8 kommentarer:

Howdy Sailor sa...

Den är oerhört vacker och jag har ju fått se den växa fram också, precis som jag gör med den Tjörninspirerade jackan.

För några år sedan stickade du likadana koftor till dig och nuvarande tioåringen -- var inte det Oleana?

kristina sa...

JO, det var ur den boken, även om jag ändrade storleken på bladen till den då 5 år gamla tjejen.

Sofia Emanuelsson sa...

Stiligt, vilket jobb! Och det är så kul att se fler bloggar härute!

frisky frog sa...

Kul att få se den färdig. Den blev urtjusig!!

Helena sa...

Vad ska man säga mer än WOW!
Du har fått en utmärkelse på min blogg!

Lenis sa...

Vilken vacker tröja! Har suttit och tittat på den en lång stund och bara imponerats av hantverket och färgerna.

Eva i Halmstad sa...

Vilken vacker tröja/kofta, helt underbar, vilka färger och mönster.
Tack för titten, kommer tillbaks.
HA en go helg på dej.
Eva.

hea sa...

Wow!!! Vilken vacker jacka!!! Vilket tålamod att åstadkomma en sådan... Har nu kollat in hos "Oleana". Vilka konstverk! Men måste tillägga att din faktiskt är lika fin!