måndag 7 mars 2011

Mönster till stickad mudd med virkad kant

Jag har lite småprojekt på gång inför en work-shop med studenterna, men jag kan inte säga att idéerna flödar precis. Detta snabba projekt är jag dock ganska nöjd med. Tyvärr stämmer färgerna inte överens med verkligheten. Jag kan bildbehandla färger litegrann, men det gick inte att få fason på dem denna gång. Färgen är varmt lila och den gröna är härligt limegrön, men det får ni föreställa er.


Stickad mudd med virkad kant.
Tjockt garn för stickor 5-6. Lägg upp 36 maskor, och fördela så att det blir 12 m på tre strumpstickor och man stickar med den fjärde. Mönstret är i grunden Pomatomus, som många av er känner till, men allt är halverat. Allt stickas i resår med de räta maskorna vridna. Mönstret börjar först efter 5 varv resår och består av en halv rapport på höjden av mönstret och därefter avslutas med 10 varv vriden resår.
Pomatomusmönstret förklarat i ord: Varje stickas 12 maskor bildar en rapport. Första maskan på varje varv är ett omslag. De två följande maskorna lyfts vridna över på höger sticka för att sedan sättas tillbaka på vänster sticka och stickas ihop rätt från höger. (Jag tror att detta på engelska förkortas ssk vilket på svenska skulle motsvara lyft, lyft, sticka rätt.) På nästa och de följande varven förflyttas denna hoptaging ett steg, så att en sammanhängande båge bildas. Omslagen stickas så att resåren fortsätter. När hoptagningen gjorts på stickans sista maskor övergår man till vriden resårstickning i 10 varv
Virkningen består av öglor gjorda av luftmaskor i muddens främre maskbågar. En båge i varje maska och de består av 10 lm. Slut öglan med en fast maska i samma maska och gå över till nästa maska med en fm. Efter ett varv öglor gick jag över och gjorde öglor i bakre maskbågarna, men då endast i varannan maska.

Idag när jag kom hem från jobbet såg det ut så här i en söderrabatt. Härligt!

5 kommentarer:

fale artut sa...

Pedagoger berikar livet! Synd att msn inte frågade mer när man hade tillfälle! MEN genom bloggar kan man hitta nya pedagoger, TACK! Den ser GÖRMYSIG ut!

MalinSj sa...

Mönstret känns väldigt komplicerat, men muddarna är väldigt fina. Kul att du gör egna mönster så här. //MalinSj

Anonym sa...

Fina muddar!

Elna sa...

Så sant så, att det kan vara svårt med färger. Mina ögon tyckte sig se blått och gult i toner som inte trivs med varandra.
Knopparna i din rabatt hade jag lättare att ta till mig. Det är färger i min smak. Hur de vuxit nu i solskenet?

Sunna sa...

Tack för tipset, muddarna är underbara