fredag 27 februari 2009

Bio och Opera!

Idag skall vi gå på Män som hatar kvinnor på eftermiddagen tätt följt av Tosca från Stockholmsoperan ikväll. Otroligt nog kan man göra detta på Saga Kulturhus på Tjörn.
Ha en trevlig helg!
Kram Kristina

onsdag 25 februari 2009

Amaryllis


I höstas köpte jag 6 amaryllislökar, men satte inte alla före jul, utan väntade med två lökar till slutet på januari. Båda lökarna har utvecklat knoppar ungefär samtidigt, men denna skönhet är först ut med att visa sig i full blom. Den är helt enkelt underbart vacker och nu kan jag glädjas åt den ett tag. Jag står i valet och kvalet att skära av den och sätta den i vas, för jag har fått för mig att de står längre då. har du någon erfarenhet av det?
Kolla tävling hos "Mot nya tider".

tisdag 24 februari 2009

Bokrean och jag

Under de fyrtio år som min man och jag varit gifta, så har han aldrig åkt ner till stan' för att stå i kö vid midnatt för att få förprickade böcker. Detta hände i år av alla år, då katalogerna nästan inte kunde fresta mig alls. Inte en enda stick- eller virkbok, vad jag kunde se t.ex. Nåja, han fick sina önskningar uppfyllda och uppfyllde även mina. När jag var tonåring, så bodde jag och arbetade i en liten presentbutik i Paradisparken på Marstrand under regattan. Those were the days! Kompisar att ha trevligt med och killar att kolla på. Jag hade sällskap så jag tittade bara på killarna! Det blev sena kvällar och affären skulle öppna klockan 10.00. Snabb frukost brukade bli en fralla och ett jordgubbsbakelse från Bergs konditori. De där bakelserna var rent gudomliga! De var runda och inte som bildens snitt, men när jag läser receptet känns det som om det vore detsamma som då, fast i annan form. Vi får se till sommaren när det finns fina jordgubbar, så kanske jag provbakar. När jag såg att det fanns en sådan bakbok prickade jag för den. Nu när jag skummat i den känns det som att det finns ett och annat att pröva.
Nästa förprickade bok handlade om fuchsior. Det är ett intresse hos mig att driva olika och få dem att övervintra och växa sig stora.
Intresset började, som mycket annat, av att mamma hade Göteborgskan på landet. Landet är sedan länge mitt, men Göteborgskan finns kvar. Förra sommaren var det mycket stam och lite krona mot tidigare, men den är som ett mindre träd. säkert en och en halv meter hög.

I år har jag köpt "Blue Angel" som stickling. Den verkar vara författarens favorit för det finns flera omslagsbilder med just den.

måndag 23 februari 2009

Havets vågor


Nu har jag förberett mig lite bättre och tagit reda på bokens namn och dessutom kan jag visa bild på originalet till den jumper jag håller på med i Vintage Kal:en. Mönstret till "Seawaves Jumper" är roligt att sticka och det går fortare än väntat trots det tunna garnet. Notera att det är originalets bild som överensstämmer med mönstret i boken och inte tröjan på den stora bilden.
Författaren heter Jane Waller och bokens titel är "Knitting Fashions of the 1940s". Valet av projekt var inte lätt, för det finns mycket snyggt att välja mellan i bokens utbud av mönster, så det kan bli fler projekt så småningom.

söndag 22 februari 2009

Köpt vårkänsla igen!




Nu ligger det snö ute. Det kom nog en decimeter igår kväll, men tyvärr följde töväder och mycket är borta. Samtidigt som jag längtar efter våren, vill jag också uppleva riktig vinter, så jag tycker det är synd att när det väl kommer snö, så kommer tö. Förra veckan var det ingen snö, men kallt. Men Göteborg, du vet...!
Jag har därför varit på handelsträdgård och handlat lite vår. Nu finns det penséer och kungsängsliljor, men också några sena hyacinter. Eftersom hyacinter doftar så underbart, så åkte de också ner i kassen. Jag köpte också två fuchsiasticklingar, Blue angel och Tom Vest. Inga bilder på dem tyvärr.

lördag 21 februari 2009

Vintage med vågor.


Jag har hämtat mönstret från en relativt nyutkommen bok med vintagemönster, men tyvärr har jag inte författare och titel idag. Seawaves Jumper heter mönstret och det är precis så snyggt som jag tyckte det var på originalets bild. Det är en bred resår nertill och upptill kommer vågorna med omväxlande ljust och mörkt garn. Mitt ljusa garn heter Ingalill och det har jag ärvt av min mycket älskade vän sedan barndomen, som dog för några år sedan. Det antracitgråa är Lanett tror jag. Båda är ren ull i allafall. Jag kommer att återkomma till detta projekt.

fredag 20 februari 2009

Fler skor! Blir du trött?


Du kanske tycker att det blir enformigt med alla dessa skor, men det tycker inte jag. Jag tycker de är jätteroliga att göra och man kan variera dem i oändlighet. Jag försöker att göra alla något olika. Det finns vissa rosa favoriter, men även dem försöker jag göra något olika om än med små skillnader.
Om du undrar vad för sorts bomull skorna står på så är det snö. Våren som började visa sig har sedan en tid bytts ut mot vinter. Det blir till att krypa ihop i soffan med någon trevlig film och en stickning. Jag har just börjat med en ny vintage-stickning. Den kommer jag att återkomma till, för batteriet tog just slut i kameran och jag måste ladda dem först.

onsdag 18 februari 2009

Nykomponerad dahlia


Efter mycket pill med tunt garn och smått har jag fått till en dahlia till denna röda babysko. Rätt nöjd själv faktiskt!

tisdag 17 februari 2009

Mina favoriter: babyskor!




Ibland undrar jag om jag är väldigt ovanlig. Ni vet det där med fallenhet för det som är gulligt! Kanske hör det till åldern, vad vet jag. Jag gör sedan några år sådana här babyskor och säljer, bland annat på Bohusslöjd. Nu har jag kommit igång igen med dem efter en tids uppehåll. Jag gjorde några, som vissa kanske minns till syskonbarnbarn, men nu också till grannens barn och för försäljning. Jag glömde tyvärr att fota det paret som mamman valde idag, men de andra två paren som var färdiga ser ut så här.

måndag 16 februari 2009

Nya vårdrömmar!

Nu har jag blivit färdig med ett par väskor till. Dessa är mindre än shoppingväskan och är mer i liten handväskestorlek. Tygerna är till största delen från Stoff och Stil. Fantastiskt roligt men tidskrävande arbete. Helst skulle jag vilja göra många i olika färgfamiljer och med olika uttryck, men då behöver man avsättning, eftersom man inte kan behålla allting själv.



När jag tittade i mammas rosa och gröna tygpåse (hon sydde också mycket!) för att hitta någon lämplig tygbit så hittade jag ca 2m tyg med stora blommor. Jag tror det är 70-tal! Nu skall det bli en duk inför våren. En riktig färgkick rätt i magen.

lördag 14 februari 2009

En rosenbukett på alla hjärtans dag!


Till alla mina besökare på bloggen vill jag ge en rosenbukett på alla hjärtans dag.

Hjärtekram från Kristina

fredag 13 februari 2009

En "shoppingväska".

Igår sydde jag en väska utifrån en bok som heter "Fölg tråden" av Anne-Pia Godske Rasmussen. Jag har tidigare, i ett sammanhang, där en student sytt en väska på kurs hemma hos författaren, förälskat mig i det gulliga uttrycket på allt i boken. Det finns en dualism hos mig. Jag gillar både det strama, rena, och det blommigt gulliga. Jag tycker inte heller att jag behöver välja, utan dessa smakriktningar körs parallellt. Studenten skaffade boken till jobbet och så gick några år. Nu gjorde jag slag i saken och här är resultatet nästan färdigt. Enligt boken skall det vara en blomma som dekoration, men min man tyckte att jag skulle göra något efter eget huvud istället, eftersom han tycker att det brukar bli bättre. Härligt med en så uppmuntrande man, eller hur? Nu får den alltså stå till sig tills jag vet vad jag skall smycka den med. Kolla också mitt namnband som jag använder för första gången. Här dubbelvikt i ena sidan. Bandet har jag beställt hos minanamnband.



Jag vill också visa tidigare visade snödroppe som sedan några dagar kommit så långt att droppen hänger, trots kyla och pudersnö.

onsdag 11 februari 2009

Vår inne!


Vilken härlig tid med dessa små drivna lökar som får oss att känna våren inne, även om den dröjer ute. Hortensiorna hör också våren till. Förr kom de i butikerna i mars, men nu finns de redan i februari. Har man tur kan man hålla dem vid liv tills man kan sätta ut dem.

måndag 9 februari 2009

Fira kvinnodagen med VIRK-SHOP

Nu har jag äntligen kommit till klara med hur jag vill fira internationella kvinnodagen den 8 mars i år! Om sanningen skall fram, så handlar det inte om internationell solidaritet (som jag i allra högsta grad skriver under på) utan om hur några av oss skall ha en bra, lärorik och mysig dag tillsammans. Ordna en "frufridag", d.v.s. lämna barnen i mannens vård (annan släkting kanske om man är ensamstående?) och kom på Virk-shop hos mig i Göteborg. Jag har tänkt mig att detta är fortbildning för den som redan kan virka och grundutbildning för den som vill lära sig. Alla skall känna sig välkomna, men jag har max plats för 10 personer.




Lunch och för- och eftermiddagsaffe serveras och ingår i priset.
För den som undrar vem jag är, så undervisar jag på universitetet, bl.a. om garntekniker.

Gå in på min E-post (se ovan) och begär en närmare beskrivning. För den som vill vara säker på en plats, så går det bra att anmäla intresse direkt i kommentar härunder. Plats reserveras i turordning.

söndag 8 februari 2009

En Utmaning!


Igår fick jag en utmaning att visa en bild och berätta kring den. Det är kringgärdat med vissa regler så jag blev lite rädd att det skulle vara en dålig bild, eller kanske en bild på familjen, vilket jag normalt inte visar på bloggen. Tursamt blev det en bild på sådant jag gillar väldigt mycket, nämligen en bild på jätteblommande s.k. amerikanska hängfuchsior. Jag är inte helt säker på vad just denna variant heter men tror det kan vara Dancing flame. Underbart vacker är den i alla fall. Här porträtterad ovanifrån, vilket kanske inte är dess mest spektakulära sida. Jag köper pluggplantor från Easy-plant och driver ett tag innan jag planterar dem i amplar i uterummet på landet. Prisvärt och bra, tycker jag! Jag har beställt iår igen.

Nu skall jag skicka utmaningen vidare till sex bloggar. Jag antar att detta kommer att gå runt mellan bloggarna så att alla snart har blivit uttagna. Skickar jag utmaningen till någon som redan gjort detta ber jag om överseende. Färgrik färg rik, Honungsboden ,högform ,Kollobarnet, Mot nya tider ,Okejdå

Vill ni vara med, så är detta reglerna:
* Gå in i din mapp Mina bilder
* Välj därefter den sjätte bilden i den sjätte mappen
* Visa bilden på bloggen och skriv något om den
* Invitera sex nya bloggare att vara med på utmaningen
* Länka till dem och låt dem veta att de blivit utmanade

lördag 7 februari 2009

Vårtecken

Jag hinner inte göra några bra inlägg om mitt textila skapande och arbetet med det just nu. Däremot hinner jag att gå ut i trädgården och leta efter vårtecken. Vi bor högt uppe i Göteborg, så vi har det lite kallare än nere i stan', men trots det finns det idag en snödroppe på väg upp, svällande julrosskott och snart utslagna trollhasselblommor. Visst blir man glad!



torsdag 5 februari 2009

Vart tog tiden vägen?

Det är inte lätt att hinna med allt man tänkt sig. Jag hade schemafri dag idag och hade högtflygande planer på vad jag skulle göra. Bl.a. skulle jag sy en väska in för morgondagens jobb. Jag skaffade kompletterande material igår. jag hade faktiskt skrivit minneslapp för att jag absolut inte skulle glömma att köpa det tyg jag behövde inför dagens väsksömnad. Men tror ni det blev någon tid över till det. Nejdå! Jag har istället varit tvungen att sätta in räkningar och andra viktiga papper i ny pärm för det nya året. (Det var en massa papper från förra året också, så klart!) Sedan var det mammas papper för äldreboendet som skulle fyllas i. Då fick jag leta fram alla bank- och pensionspapper, ringa försäkringsbolag och jag vet inte vad. I telefonkön fyllde jag tiden med att virka lite på en babysko. Sedan skulle klara upp ett spörsmål med ett telefonbolag. Telefonkö igen! Laga lunch och middag tar sin tid och till slut har dagen gått! Till slut inser jag att jag inte kommer att hinna sy väskan färdigt idag och då är det ingen idé att jag börjar just nu.
Är det någon som känner igen sig?

måndag 2 februari 2009

I väntans tider



Nu är en tid av väntan. Jag väntar på ljuset och vårtecken med trädgårdens små glädjeämnen. Visst har jag redan märkt av att det är ljusare både på morgonen och på kvällen, men kylan gör att det står still i trädgården. Det, å andra sidan, hade inte gjort något om det var riktig vinter med snö och rimfrost, för det är underbart. Februari är ju också den kallaste månaden, så allt är egentligen precis som det ska. Men snart kommer mina små "Flower Fairies", vinterjasmin och snödroppe och det längtar jag efter. Ända sedan mamma visade sådana bilder för mig som barn har jag älskat Cicely Mary Barkers böcker om dessa små blomsterälvor. (Hemsidan är värd ett besök för både mamma och barn, tror jag.)