måndag 7 mars 2011

Mönster till stickad mudd med virkad kant

Jag har lite småprojekt på gång inför en work-shop med studenterna, men jag kan inte säga att idéerna flödar precis. Detta snabba projekt är jag dock ganska nöjd med. Tyvärr stämmer färgerna inte överens med verkligheten. Jag kan bildbehandla färger litegrann, men det gick inte att få fason på dem denna gång. Färgen är varmt lila och den gröna är härligt limegrön, men det får ni föreställa er.


Stickad mudd med virkad kant.
Tjockt garn för stickor 5-6. Lägg upp 36 maskor, och fördela så att det blir 12 m på tre strumpstickor och man stickar med den fjärde. Mönstret är i grunden Pomatomus, som många av er känner till, men allt är halverat. Allt stickas i resår med de räta maskorna vridna. Mönstret börjar först efter 5 varv resår och består av en halv rapport på höjden av mönstret och därefter avslutas med 10 varv vriden resår.
Pomatomusmönstret förklarat i ord: Varje stickas 12 maskor bildar en rapport. Första maskan på varje varv är ett omslag. De två följande maskorna lyfts vridna över på höger sticka för att sedan sättas tillbaka på vänster sticka och stickas ihop rätt från höger. (Jag tror att detta på engelska förkortas ssk vilket på svenska skulle motsvara lyft, lyft, sticka rätt.) På nästa och de följande varven förflyttas denna hoptaging ett steg, så att en sammanhängande båge bildas. Omslagen stickas så att resåren fortsätter. När hoptagningen gjorts på stickans sista maskor övergår man till vriden resårstickning i 10 varv
Virkningen består av öglor gjorda av luftmaskor i muddens främre maskbågar. En båge i varje maska och de består av 10 lm. Slut öglan med en fast maska i samma maska och gå över till nästa maska med en fm. Efter ett varv öglor gick jag över och gjorde öglor i bakre maskbågarna, men då endast i varannan maska.

Idag när jag kom hem från jobbet såg det ut så här i en söderrabatt. Härligt!

lördag 5 mars 2011

...och en till!

När man ändå är igång med maskinen och tygerna, så kan man lika gärna göra en till

fredag 4 mars 2011

Ny thehuva

Åh, det är roligt att sy ibland! Ofta blir det presenter, nu när jag inte kan lämna något på Bohusslöjd längre.

Med samma tyg som till förra thehuvan, har jag nu fått använda enbart motiv. Dessa är applicerade på bottentyget med Vlisofix och därefter fastsydda med smal, tät sick-sack. Jag har använt maskinbroderitråd till det.

Kanten nertill har fått en liten nagg-kant av sick-sack-band.

Och så måste jag visa alla blommorna, jag talade om igår! Underbara!

torsdag 3 mars 2011

Lite godis?

Jag frossar i blommor! Alla blomkataloger har rannsakats i detalj, även företag på nätet. Jag har beställt från tre företag i min iver att få det att bli en blommande oas på landet. Idag köpte jag för en större summa, mest liljor, på Lidl. Liljor är något som är svårt att misslyckas med, i alla fall vid krukodling, men nu misstänker jag att mycket har dött denna kalla vinter. Lämpligt med nytillskott, således.
I väntan på trädgården får det blomma i fönstret och på borden. En av de två kvarglömda amaryllisarna, inköpta i höstas, blommar idag med två stänglar med 7 blommor på varje. Denna bild togs när bara några hade slagit ut. Rosaröd och jätteläcker!
Pärlhyacinter är alltid lika ljuva!
Och...visst passar rosor och tulpaner ihop!