torsdag 24 februari 2011

Min barndoms tulpaner

Inför alla hjärtans dag köpte vi en bukett "dyra", läckert röda tulpaner med rödfärgade björkkvistar. Skönt nog gav de valuta för pengarna på mer än ett sätt. De häll sig länge och de var precis den sorts tulpaner mamma brukade ha, när jag växte upp. Jag har alltid undrat varför jag inte kunnat få tag på så maffiga, riktigt stora tulpaner, som öppnar sig med olika färger i botten och inte minst...hänger över vasen på ett härligt sätt. Jag har en tavla på landet, med dessa tulpaner, som min bror, konstnären Krister Svanvik, målade just så där hängande, en gång när vi var unga. Nu fick jag dem på riktigt igen!



Långt ifrån februari, men framåtblickande till nästa större helg, vill jag visa en löpare som jag köpt från Ellos. Jag tycker den var riktigt gulligt påskaktig!

onsdag 23 februari 2011

Vår i sinnet

Ute är det underbart soligt vinterväder, men inne och i hjärtat är det vår. Jag är så glad över att det finns alla möjliga små vårblommor att köpa, så att man riktigt kan känna våren. Ljuset gör att det känns vår i hela kroppen, även om vintern är bister med många minusgrader.

Ljuset gör att man känner att det är dags för förnyelse överhuvudtaget, med lust att fixa och greja hemma och på landet. Under helgen som gick var vi på landet och jag klippte ner alla inomhuspelargonier och snyggade till dem. Jag hör till dem som sätter sticklingarna i vatten. Så nu har jag massor som förhoppningsvis skall slå rot. Det blir lagom att plantera dem vid påsk eller så.

Igår blev det en ny thehuva till sonen. Jag hade i forntiden tovat en, men det blev med tiden väldigt smutsig och jag erbjöd mig att tvätta den. Naturligtvis blev den inte ett dugg renare, utan färgämnet i the sitter väldigt bra kvar. Så nu blev det en ny tvättbar istället. tyget har jag visat i tidigare inslag.

tisdag 15 februari 2011

Novas kofta med lindelöv



Som du kanske märkt har jag på sista tiden gjort några saker till Tummelisa. Nu idag har jag lämnat ett mönster på Novas kofta. Den koftan är som idé tidigare presenterad på bloggen, men nu har jag gjort en ny i samma Baby Merino, som de senaste modellerna jag presenterat. Mönstret finns i tre storlekar. Garnet är jättefint och fyller bra!

tisdag 8 februari 2011

Babyhjälm i läcker färg

Nu finns det lite nytt vad gäller babyplagg hos Tummelisa i garnet Baby merino från Schoeller & Stahl. Det är lite tjockare än traditionella babygarner, så jag har gjort lite mönster som passar till basmodeller.



Just nu är mönstret till hjälmen färdig i en läcker orange färg, som passar till en rosa kofta "Bubblor", som jag tidigare presenterat i blått till mitt banbarn Tristan. Tyvärr ingen bild på den rosa koftan, men den finns i fönstret till affären.

söndag 6 februari 2011

Sockparad

Idag är det en sådan där dag, då det inte lockar att gå ut precis. Grått, grått, grått! (men snön är såpass borta att jag kunde fota ute på trädgårdsbordet idag!) Vi skall visserligen gå på bio ikväll, men ändå. Filmfestivalen gör att vi går på bio var och varannan dag under de dagar den pågår. Idag passar det att t.ex. stryka juldukarna och lägga in dem i skåpet tills nästa år. Annan strykning också, förresten! Mycket har blivit liggande p.g.a. rivstart på jobbet.

Stickar gör jag lite varje dag och när jag inte har något större projekt på gång blir det sockor. Jag bryr mig inte om att göra några mönsterstickade vackra saker, utan det blir för det mesta alldeles vanliga, sköna, släta, som inte skaver mot tårna i skorna, vilket mönsterstickade tenderar att göra, enligt min erfarenhet.

Hälarna är i mosstickning.

Två nystan Fame trend från Marks & Kattens, har resulterat i tre par och det kommer att räcka till ett par barnsockor också.

tisdag 1 februari 2011

Vintage för män i farten


Jag har tidigare visat en 50-talsväst, som jag har stickat. Jag har använt garn från glömda hyllan. Fint grått kamgarn, men det har inte lockat tidigare. Till detta plagg tycker jag att det är perfekt. Hela västen är gjord med en fin ytstruktur med resåreffekt med hjälp av miniflätor och aviga och räta ränder. Garnet är lite "torrt" och fyller inte, vilket ger stickningen en speciell karaktär, som gör att det inte ser "gulligt" ut, utan passande till herrplagg.


Ärmkanterna är stickade lösa remsor, som är påsydda. Är man noga blir det snyggt! Men remsorna är ju raka, men det är inte ärmhålen! För att få det fint har jag därför dragit i en tråd i ytterkanten. (Kolla den vita knappt synliga tråden på bilden) Med tråden kan jag dra i ytterkanten tills den blir lagom lång och därefter har jag pressat mycket lätt med fuktig trasa. Detta knep kan man använda i alla kanter som inte vill bli släta av sig själv, t.ex. halsringningar.