måndag 19 juli 2010

Krasse som färgprov till soliga kreationer




Ännu en härlig blomma att plocka in och njuta av! Turkos och olika orangea toner är vackert ihop, tycker jag, och väljer en vas av turkos opalglas från min samlarperiod av sådant på 60-70-talen.

söndag 18 juli 2010

Sommarens fägring




Nu kommer den underbara tid då man kan plocka blommor och sätta i vas.
Vadå, det kan man väl göra från tidig vår....eller? Jovisst, men då blir det en blomma mindre för varje blomma man plockar! Det som börjar nu är att ju fler luktärter, krasse eller dahlior jag plockar desto mer blommor blir det. Slutar jag plocka så slutar de att blomma. Därför är det så härligt att strosa omkring och plocka blommor, eller som idag, blåbär till en paj.
Annars har det varit en hel del jobb med boden. Nu är den färdigmålad. Byggarna skall komma tillbaka i augusti och sätta upp lister, så det slipper vi. Det ingår dessutom i priset.

PS. Dessa luktärter blir ca 85 cm och behöver inte någon ställning utan kan hänga ner. Det gör de i en stor förzinkad tunna där jag också har två tomatplantor av sorten "Hundreds and thousands" som min vän från Mozambique kallar för vilda tomater.

fredag 9 juli 2010

Gult är fult...eller?


Jag har mina preferenser vad det gäller färger i trädgården. Bäst gillar jag allt det som är blått eller rosa. Men naturen har sitt eget färgschema och de tidigaste växterna på våren är oftast gula eller blå. Detta lär bero på hur insekterna uppfattar färg. Vi delar ju detta med "den egoistiska genen", vare sig vi är växter eller djur. Alla vill vi fortplanta oss! Då gäller det att synas. En del har rätt färg andra piercar sig och någon försöker med vackra fjädrar etc.

I trädgården finns det växter som trivs och förökar sig och det finns sådana som man kämpar för att de skall överleva. Praktlysingen (Lysemachia)växer som ett ogräs och jag måste varje år rensa bort mängder för att den inte skall ta över allting. I övrigt gillar jag den mycket...trots att den är gul. Jag säger så för att min man säger att han inte gillar gula blommor. Men han råkade se detta foto och tyckte det var jättefint! Jag tror han såg på slänten i ett nytt ljus.

torsdag 8 juli 2010

Blåbärsväder

Igår plockade jag blåbär i trädgården.

Min del av trädgården är hälften vild och hälften tam. Det betyder att där blåbären kunnat vara kvar utan att hindra odlingarna, finns de kvar. Öppenheten efter det att ekarna fälldes har gynnat utvecklingen av bär på ett högst påtagligt sätt. Så här ser buskarna ut i år! Det är fullt med bär, men de har delvis torkat bort. Vi har sådan ihållande torka att jag inte längre orkar hålla jämn takt med vattningen, så det är mycket som långsamt men säkert torkar bort. Nu tyckte jag emellertid att det vore synd att inte skörda åtminstone en del av bären, så jag plockade alltså igår. Med torra bär tar det lång tid, för dels är de små, dels vill de inte lossa. allt fick handplockas. Det blev i alla fall lagom till en paj och ett par burkar med mycket god sylt till glass under vinterns dar.PS. Jag satt ner på marken och stenarna och plockade och förflyttade mig längs en gång endast två meter. Det finns alltså mycket mera kvar!

onsdag 7 juli 2010

Fler rosor!

Här kommer de som inte fick plats i gårdagens inslag! Alla utom en är nyplanterade i höstas!

Easy Elegance, Kiss me. Helt underbar blomma och den är rotäkta och skall, enligt uppgift, bara vara att plantera och sedan sköter den sig nästan själv.

Leonardo da Vinci. Blommorna tycks stå länge. Mycket vackra!
Rapsodie in blue
Therese Bugnet. Skall tåla skugga och kyla.
Okänd skönhet från inomhuskruka inköpt till påsk för ca fem år sedan. En sån där vanlig liten kruka i snabbköpet.





tisdag 6 juli 2010

Rosornas tid

Idag har jag varit ute och fotat nästan alla rosbuskarna, utom fem som inte blommar ännu och två som redan blommat ut. Det låter storslaget, men det är egentligen bara New Dawn som kommer att bli riktigt överdådig i år, som vanligt. Många har delvis frusit i vinter och andra är så nyplanterade att de inte kan bli så stora första året. En del försvann när vi rev de gamla bodarna för att ge plats åt den nya friggeboden. Där blir det inte plats för några rosor för alla fönster, men väl ett blåregn (om det blir kraftigt nog att komma upp fastän det inte är full sol)

Några av rosorna är planterade för mycket längesedan av min mamma. Jag vet inga namn på flera av dem, men de har antagligen präglat min rosensmak.



New Dawn
Polstjärnan
Här kommer sådana som jag har planterat själv.
Polkagrisrosen är en rufsig härlig buske. Här med en digitalis rätt igenom busken.
Rebecka som är gul utvändigt och rosa invändigt.
Lea Renaissance
Okänd från inomhuskruka.
Honungsrosen som doftar underbart!
Tyvärr vägrade programmet att ta med alla bilderna, så imorgon kommer ytterligare bilder!
Livet är underbart!

lördag 3 juli 2010

Tacksamt mottaget!


Tack snälla Fale Artut för den fina utmärkelsen! Den gjorde mig särskilt glad, eftersom den fick mig att känna att verkliga vänner tror inte att man övergivit dem bara för att man inte hör av sig på ett tag.

Jag har fullt sjå med vattning eftersom vi har totaltorka. Björkarna börjar gulna och om jag inte vattnar i trädgården så skulle alla odlarmödor vara gjorda i fåvitsko. På eftermiddagen går jag ner till badet och får underbara bad. Det är nästan det bästa med sommarvärmen! Jag menar det att vattnet känns som sammet och är precis lagom att simma runt i. Barnbarnen hoppar och dyker mest hela tiden från bryggan.

Dessutom har lackat golv två gånger på tidiga morgnar och i morgon bitti blir det tredje lagret. Det är parkettlack med lite vit brytningsfärg i för att furugolvet skall vara vitare och dessutom inte gulna så som det träslaget har för vana att göra.

Nu skall jag sköta mig som avsett när det gäller utmärkelsen! alltså 5 saker om mig själv.

1. Jag har svårt för att få ordning och snyggt inne, när man kan prioritera att vara ute. Det finns mycket som blir liggande framme, för jag skall ju snart ha det igen....etc. Det finns för många ursäkter i min hjärna. Undrar om det kan räknas till det kreativa? Tur att man får gäster ibland, så att man måste plocka undan.

2. Jag älskar sommaren! Jag lever nog lite för mycket för den. Men till min stora glädje har sommarhalvåret mer och mer blivit ett halvår i och med att jag gick ner på halvtid. Det är underbart! Posten är omställd till landet till första oktober.

3. Jag är alldeles för rädd om mina käder (som jag har i stor mängd!) Jag nänns liksom inte använda dem, vilket leder till att jag mycket går i samma kläder, speciellt här på landet. När jag försökte hitta något jag inte behövde vara rädd om inför målningen fick jag till slut låna en T-shirt av min man. Jag tror att mamma inpräntat detta i min hjärna i tidig ålder, så jag kan nog inte ändra mig, verkar det som.

4. Glädjen med stickning och virkning, som jag älskar, ligger huvudsakligen i att planera, skaffa garn i rätt nyanser, göra mönster etc. Plaggen blir oftast helt till belåtenhet. Men sen använder jag dem knappast. Några gånger kanske, sedan blir de liggande. Vissa plagg används mer än andra, det skall sägas i ärlighetens namn, men ändå. Därför kör jag mest med tunna garner numera. Det tar längre tid att göra och det tar mindre plats i lådor och kistor.

5. Parfymer är en passion! Jag har massor och använder olika dofter efter säsong och humör. Vädret spelar stor roll härvidlag, liksom kläderna jag bär. Jag känner mig aldrig färdigklädd förrän jag har fått på mig en passande doft.

Nu skall också utmärkelsen gå vidare till fem bloggar.

Min kära svärdotter Howdy sailor har en rolig blogg, som ibland ligger nere. När den är igång får man många roliga stunder. Själva livet gör att jag tycker hon är värd en utmärkelse, inte bara för bloggen!

Tvillingarna Frisky frog och Myggans surr är sköna personer som delar med sig av en vardag full av liv.

PetraO blir väl trött på alla utmärkelser, men hon är min favorit! Vilken känsla i bilder och grejor! Såååå snyggt!

Lavendelstrik ger mig en känsla av flash-back från våra somrar på Läsö när barnen växte upp. Hon bor inte på Läsö, men väl i Danmark och det känns lite hemtamt med mycket nostalgi. Härlig blogg!