torsdag 31 december 2009

Gott slut och Gott Nytt år!


Idag skall jag till Mölndals sjukhus och sitta hos mamma. Hon ramlade i förrgår och fick en spricka i bäckenet. Det var ambulans till sjukhuset och personalen på boendet ville att jag skulle följa med, eftersom de inte hade någon som kunde följa med. Här var det vid tillfället fullt ös med kalas och jag hade druckit och kunde inte köra. Jag ringde mina bröder och där var det liknande situationer, men en av dem kunde åka in från Tjörn och möta upp.

Är det inte typiskt att olyckor ofta händer när man har kalas? Så har det varit tidigare i livet också. Jag minns en påsk när sonen bröt armen och ingen av oss kunde köra, utan vi fick ta taxi från Tjörn till Kungälv den gången!

Nåja, allt har väl gått bra så här långt. Min andra bror satt hos mamma igår och idag är det min tur. Skönt när man är flera som kan dela på uppgiften! Huvudsaken är att mamma inte far illa!

Nu vill jag avsluta året med att säga Gott slut och Gott Nytt År och Tack till alla underbara bloggarvänner!

onsdag 30 december 2009

Uppifrån-och-nerkofta



Nu har jag kommit igång med mitt andra projekt med Drops Delight, som jag nyligen köpte från Yll o Tyll. Eftersom garnet talar vill jag göra någonting enkelt, vilket i detta fall blir min andra uppifrån- och nerkofta i rätstickning. Till skillnad från min tidigare stickar jag hela koftan med samma stickgrovlek och har knappar hela vägen. Principen för koftans tillblivelse liknar Tant Koftas förträffliga beskrivning, men jag gör lite annorlunda. Snart är jag framme vid ökningarnas slut.

söndag 27 december 2009

Härliga mellandagar

Hej igen och god fortsättning på julen!
Nu har jag tagit helg några dagar och inte öppnat datorn överhuvudtaget, så känner du dig negligerad så beror det på det. Jag älskar julen och hänger mig åt det. Julaftonen hemma hos äldste sonens familj på Tjörn var lugn och riktigt jultrevlig! De härliga barnbarn hade full fart, förstås. Speciellt lilla tjejen som hela tiden "pucklar på" sin älskade farfar. Det är verklig kärlek, vad jag kan förstå.
Juldagen firades här hemma tillsammans med två söner med familj alt. respektive samt min bror och svägerska. Det är traditionsenligt helt underbara dagar, som jag ser fram emot under lång tid. Efteråt gläds jag vid tanken på dem.
Jag lyckades pricka in amaryllisblomning ganska bra, eller hur?Stickning har jag inte heller varit utan. Jag har stickat en solfjädersjal efter ett mönster som PetraO tidigare presenterat och som jag sett i verkligheten. Hennes är stickad i grövre garn och helt ljuvlig, men denna i mitt nya garn Drops Delight blir också bra. Garnet skiftar i färg pch det har fallit sig så att varje "solfjäder" har blivit i en färg.
Jag har stickat med stickor nr 4. Garnåtgång 3 nystan. Riktigt läckert tycker jag. Allt ser hopknycklat ut och det kommer att se helt annorlunda ut när den är utspänd. Jag återkommer med det.

måndag 21 december 2009

Sista julklappsstickningen är klar!



Nu ligger min mans sjal på bordet, sprejad och fuktig, för att bli slät och fin innan den åker in i julklappspapper. Min inspiration i randningen har varit gamla trasmattor från Bohuslän. Skönt att den blev färdig i god tid, men jag har ännu några julklappar som måste skaffas.

torsdag 17 december 2009

Bästa Julklappen?


Kolla min nya älskling, som jag efter mycket om och men, fått från jobbet, för att ha när jag är mobil, vilket jag är i jobbet. Den bärbara datorn jag själv har är lite stor och otymplig för att ta med sig överallt. Dessutom tycker jag att jag inte skall vara beroende av egen dator i jobbet! Chefen hade också problem med att jag ville ha en rosa, eftersom jobbpolicyn är att man skall hålla sig till det neutrala, som kan passa vem som helst. Alla som hittills sett den tycker dock att den passar mig perfekt.

Nu har jag också två mobila bredband, så nu kan jag surfa var och när som helst, för mottagning finns det nästan överallt.

måndag 14 december 2009

Tillbaka från Stockholm


Alltför sällan blir det av att åka till Stockholm. Jo, jag åker rätt som det är i jobbet, men då hinner man inte "göra" stan', tråkigt nog. Nu var vi bara uppe halva lördag och till kl. fyra på söndagen, men fick ändå ett späckat och roligt program.

Anledningen till resan var ju att min moster fyllde 85 år. Hon är en helt fantastisk kvinna, som aldrig slutat jobba, utan håller på för fullt med alla upptänkliga uppdrag. Jag är dessutom hennes "Gullunge"! Det är underbart att vara över 60 år och ändå vara någons gullunge.

Kalaset, med släkt och vänner var så trevligt! Långväga gäster, som bara träffas vid sådana här tillfällen. Utan släktträffar skulle det gå väldigt långt mellan mötena, men nu ses vi vid bemärkelsedagar, vilket är väldigt bra.

Förutom kalaset fick vi också träffa sonen, som var hemma från Irland i annat ärende i Stockholm. Vi gick på Waldemarsudde med underbara utställningar. Det var tema Finland, Carl Wilhelmson och textila juveler! Det var verkligen värt resan bara det! Blommorna där är också värt ett besök!

På söndagen träffade vi sonen igen och gick på Medelhavsmuseet, med specialutställning kring temat Medea. Vi gick också och strosade runt kring Sergels Torg med alla julbodar m.m.

En riktigt härlig helg!

Väl hemma hade amaryllisarna, som jag skurit av, för att de skulle hålla sig bättre, knappt förändrats alls! Rekommenderas!

fredag 11 december 2009

"Stora spetskragen" är färdig


Nu är jag klar med tröjan från Bohus sticknings kollektion på Bohusläns museum, "Stora spetskragen". Eftersom jag tror att de flesta som besöker min blogg har sett arbetet utvecklas, så blir det ett återseende. Jag skall åka till Stockholm över helgen för att fira min fantastiska mosters 85-årsdag, och då har jag tänkt att ha den på mig.

onsdag 9 december 2009

Julpyssel

I söndags julpysslade jag själv. Även om det är roligare att pyssla tillsammans, så får man ibland nöja sig med sitt eget sällskap. Fyra strutar av ett ark med olika mönster på sidorna. Jag föll för ett Tilde block med vackra kartongark. Det har också blivit en del självhäftande bårder och annat smått och gott från Panduro.


Den femte struten är gjord av vernissagekortet från Elsa Beskow-utställningen på Akvarellmuseet. Där fanns en bild på älvan i apelsinträdet från "Solägget". Det tycker jag passar mitt lilla barnbarn Kajsalisa, 7 år.

söndag 6 december 2009

Lite återbruk i tiden

Förra årets ljusslingor har en tendens till att lägga av inför den nya säsongen. Det gäller ljuskransar och allt möjligt med smålampor av olika slag. Det finns en variant med genomskinliga ledningar och jag tycker de är väldigt snygga, vilket gjorde att jag tog mig tid att pilla bort alla hängare och sådant som höll ihop dem (inte lamporna för då skulle de gå av!). Den dubbla biten i änden drog jag isär i två bitar. Med en grov virknål gjorde jag ett hjärta av den ena släta biten och av den längsta biten, med lamporna, fick bli en liten skål till russin och mandel t.ex. En bit är kvar, men den skall jag fundera på lite längre, så där får jag se vad det blir.



lördag 5 december 2009

Lycka!

Det finns mycket att vara lycklig över, men två säkra kort är barnbarn och garn. Nu kan jag uppdatera lite om bådadera.
Mina man och jag har för fjärde året varit på vinter-Liseberg med de äldsta barnbarnen. För det första är det så vackert så man bara hisnar när man tänker på det. Jag gillar vintern på Liseberg bättre än sommaren. Barnbarnen får åkpass och åker på allt de vill. Som vanligt är det Radiobilarna som är favoriterna. Jag gissar att de åkte 10 omgångar där. Sedan är det slänggungor och kinesisk hatt och annat som lockar. Arjeplog flyttar en del av sin befolkning till Liseberg varje år också. Alla sorters lappländska delikatesser, skinnarbeten etc., men framförallt Souvkas - en sorts ren-kebab som ungarna älskar. Farmor och farfar går där och myser (och fryser om fötterna trots ordentliga yllesockor!) Det var frost när vi kom dit och regn när vi gick hem. Kan det vara mer göteborgskt? Jag köpte bl.a. en ängel i glas, fattigmanssilver, som är underbar. "Jag har en ängel i mitt hus!"

Igår kom det ett paket från Yll o Tyll med garn. Drops Delight! De introducerade garnet för 25 kronor nystanet (50 g) så jag beställde 14 nystan i fyra färger. De var så vackra att jag genast när paketet inspekterats, beställde fler nystan, så att det skulle räcka till koftor i två av färgerna. Jag är alldeles lyrisk av färgerna! Det är ett sockgarn med sedvanliga 75%ull och 25% nylon och maskintvättbart.


Detta är lycka för mig! Ha en trevlig andra advent!

torsdag 3 december 2009

Göteborg i rimfrost!




Vi är inte så bortskämda med vacker rimfrost, här i Göteborg. I varje fall inte så mycket före jul. Men nu har vi haft ett par soliga, kalla, torra dagar. Underbart! Självklart sammanfaller det med fullmånen! Lägg själv märke till hur ofta det klarnar upp kring fullmånen! Bilderna är från min trädgård.

onsdag 2 december 2009

Tomtens kickoff!

Idag gör jag ett blogginlägg som är en del i dagens tävling på Tomtekalendern.

Tanken är direkt hämtad från hur det var för min mamma i alla år. Hon ordnade sagojul för barn och barnbarn och var den generösaste av alla! Honnör för dessa festorganisatörer, som underlättar för yngre stressade människor!

Vad gjorde tomten på sin kickoff?
I år, på tomtens kickoff, var temat DE GLÖMDAS julklappar. Den entusiastiska inspiratören från konsultfirman Igångsättarna talar engagerat och målande om De glömda. Då tänker du genast på de nödlidande uteliggarna, som i allra högsta grad behöver att någon tänker på dem och skänker pengar till Stadsmissionen, Frälsningsarmén etc. Men nej, De glömda tänker även på dem och skänker pengar så att de får en julmiddag och värme, kanske t.o.m. en present.
De glömda tänker på alla! Det är en mamma, farmor eller mormor som bjuder på julmiddag, samlar släkten, har det pyntat och fint, med god mat och hon ser till att alla har det trevligt. Hon önskar inget för egen del. Hon tycker att glädjen med att se en lycklig familj omkring sig är belöning nog. Hon ger de finaste handskar till den unga mamman som inte har råd med någon lyx. Hon listar ut vad var och en verkligen önskar sig och slår in de vackraste paketen. Hon lyser av glädje när hon ser dem öppnas och leendena som sprids över överraskade ansikten. Hennes glädje är givandets glädje!
Men hör ni Tomtar! Nu skall ni koncentrera er på hur ni skall närma er denna grupp. Inte för att de blir utan julklappar, för det får de, utan för att hitta deras outtalade önskningar. Det finns också sådant som skulle överraska dem! Något fint till dem själva! Något utöver halsbandet eller pärlplattan från barnbarnen från dagis, julgodiset från dottern, eller julkakorna från sonen. Det kan bli en mycket knivig uppgift! Hon har ju allt, i alla fall vad hon själv tycker!
Nu gäller det för er att jobba i grupper om 4 med brainstorming för att lösa uppgiften. Ni redovisar 30 förslag om 30 min!

tisdag 1 december 2009

Märklig blomma

Nu är det tid för adventskalendrar. Jag har ingen fysisk, men besöker flera på nätet. Många har också spännande utlottningar inför julen och Stickfrossa hör till dem. Överallt hoppas man ju på vinst förstås! Jag gick igenom min mapp med "blomporträtt" och fick åter syn på denna märkliga blomma. Den är en änglatrumpet, men en siamesisk tvilling. Den har dubbelt så många veck som de andra blommorna hade. Den är grafiskt vacker och jag funderar på att försöka få den på canvas. Är det någon som har erfarenhet av det?