måndag 31 augusti 2009

Blommor som dansar i solen


När jag beställde växter i våras fick jag begoniaknölar i bonus. Jag har haft begonior inomhus många gånger, men utomhus endast en gång och det blev mjöldagg i den. Av den anledningen hade jag inga som helst positiva förväntningar inför denna gåva. Antagligen därför ville dessa knölar visa sig från sin bästa sida. De är urläckra! Som spanska flamencodanserskors kjolar!

lördag 29 augusti 2009

Jeanssockor



Jag hinner, som du förstår av alla trädgårdsinslag, inte ägna så mycket tid och tankar åt stickning för närvarande. Något måste man ju ändå göra framför TV:n när man pustar ut på kvällen. Nu har det blivit alldeles vanliga släta jeanssockor av den tilfällighet som heter fyndlåda. Det är projekt som går på autopiloten, så det är mycket lämpligt f.n. Garnet heter Clown och består av bomull, ull och nylon och det verkade bra som en övergång innan det blir ylle för hela slanten. Den andra är inte klar ännu, därav bara bild på en.

fredag 28 augusti 2009

Stenverktyg?

Man känner historiens vingslag när man hittar något sådant här i marken när man gräver. I en av rosengroparna, som är fulla av små och stora stenbumlingar, så fanns plötsligt denna spetsiga sten med taggad kant. Har det suttit någon häri backen, för länge sedan, med detta verktyg. Det var vid strandkanten vid den tiden. Spännande!


torsdag 27 augusti 2009

Riddarsporrar och änglatrumpet

Riddarsporrarna, som jag satte som pluggplantor i våras, blommar senare än sådana som står i jorden sedan förra året. På så sätt har jag riddare två gånger på sommaren, vilket jag tycker är läckert. Blå blommor är något särskilt och dessa två är helt olika men lika vackra. Tänk vilken variation det finns. Änglatrumpeten har precis börjat blomma.

onsdag 26 augusti 2009

Trädgårdsarbete istället för work-out

Just nu håller jag på att skapa planteringsgropar för 7 nya rosor som skall komma från Hortogreen. Trädgården är f.d. ekskog med fullt av sten i marken. grävningsarbetet med spade och spett är ett riktigt hårt arbete. Här är ett exempel där jag skapat terasser för liljor, som tidigare stått i krukor, samt en stor grop med upplagd mur för en ros. Där skall planteras en Fairy, som är en krypros med många, men mycket små blommor.

Här är en liknande terass från tidigare år och det blir väldigt bra, tycker jag.

måndag 24 augusti 2009

Lön för odlarmödan


I våras, faktiskt redan i januari, började tankarna på årets amplar i uterummet. Det var då jag beställde pluggplantor från easyplant. De jättestora fuchsiorna kommer som små sticklingar i april och man får driva dem i krukor innan man kan plantera ut dem i amplarna. Just denna stora ampel har blommat fint hela sommaren. En kaskad av stora vackra blommor. 6 olika sorter blandat. Jag kommer att visa fler resultat av andra pluggplantor framöver.
PS.Nu är jag i full färd med nästa års blomning. Jag har redan fått ner botaniska krokus, scilla, narcisser och tasetter. Visst kan man jobba med trädgård året om.

söndag 23 augusti 2009

Dahlior till lyst och nöje




Som jag tidigare sagt är jag mycket nöjd med rabatten som jag anlade för dahliorna. Det har vuxit och blommat så det har stått härliga till. Faktiskt långt över förväntan! Det är också så ljuvligt att kunna gå ut och plocka fantastiska buketter, utan att det syns i rabatten.

I morse, när jag låg i min mans säng och blev serverad kaffe på sängen, lyste solen så vackert genom blommorna att jag var tvungen att visa det för dig.

onsdag 19 augusti 2009

En lilja i ensamt majestät


Jag har haft väldigt många liljor i år och de flesta är utblommade. En kruka har inte slagit ut ännu, så de avlöser varandra på ett trevligt sätt. I en påse med 10 blandade liljor, som jag planterade i våras, där en del var mögliga och fick slängas och andra blommade tidigt på säsongen har nu denna skönhet slagit ut. Märkligt, vad olika det kan bli i ett och samma paket.
Nu skall jag iväg på två personaldagar i enkel logi med självhushåll. Alla skall göra något för mat och trivsel och jag verkar mest stå för transport av alla 120 vinprovarglasen. Återkommer med rapport!

tisdag 18 augusti 2009

Skördetid




Av mina 10 plantor prydnadspumpor uppdragna från frön har det blivit 4 kraftiga plantor som bär frukt. Övriga har sniglar eller andra djur ätit upp medan de var så små att de inte kunde försvara sig. Nu är plantorna hårda med hårbeklädda blad som sticks, så inga djur kan ge sig på dem.
Eftersom jag är nybörjare så vet jag inte när man skördar. Pumporna verkar bli så stora och jag blev plötsligt lite orolig för resultatet. Squash skördar man ju när de är lagom stora, men de skall ju å andra sidan inte bli hårda och hållbara. Dödergök visade sina fina annorlunda squash-frukter, som såg ut som prydnadspumpor, på bloggen och jag tänkte att hon kanske är en van odlare inom området. I en kommentar förhörde jag mig således hos Dödergök om hon visste när man borde skörda. Inte heller hon hade någon erfarenhet, men hennes svar gjorde att jag skördade hälften ungefär och lät resten vara kvar. På så sätt kan jag i efterhand se om det har någon betydelse om man skördar tidigt eller sent. Har du erfarenhet så får du gärna komma med goda råd, för det är troligen inte sista gången jag odlar pumpor.

måndag 17 augusti 2009

Fuchsior

Jag har en särskild kärlek till fuchsior, eftersom de trivs i vandrande skugga och därför är särskilt lämpade för vår trädgård.
Denna ljusa skönhet med små blommor, såg jag första gången i trädgården hos min son på Irland. Jag tyckte den var så himla söt, så jag ville gärna ha en likadan. Jag beställde från Rockdala och fann till min förvåning att den var vinterhärdig. Den vissnar helt på vintern, när den står ute, och man får klippa ner all veden på våren, men sedan kommer den så långsamt igång och nu i augusti är den en jättestor buske med massor av blommor. Denna variant är inte vinterhärdig, men starkväxande och blomvillig. Jag tog sticklingar i augusti förra året, tre i varje kruka, och här är nu en häck av fem krukor. Det är helt enastående vad de har vuxit på ett år. De stod i fönstret på sommarstugan (frostfritt, ca 5 grader) som helt vanliga fönsterkrukor under vintern.
Vad jag nu vill erbjuda är att om någon har vägarna förbi eller är i närheten av Tjörn, så får ni gärna komma och ta sticklingar av främst dessa två sorter. Den med ljusa blommor i stor mängd är vinterhärdig och kan alltså planteras ut nästa sommar om man tar sticklingar nu i höst. Man behöver kunna vinterförvara dem frostfritt, ca 5-10 plusgrader. Ju varmare desto ljusare. Detta för att sticklingarna skall växa till sig inför nästa år.
Jag säljer också fullvuxna plantor om någon är intresserad, men jag skickar inte, för jag tror inte det lyckas.
Är du intresserad så hör av dig på mailen.

söndag 16 augusti 2009

VM-stickning

Jag kan inte säga att jag är jätteintresserad av idrott, men min man är det, så det blir en hel del tittande. Ikväll har Usain Bolt gjort det igen! Det är fantastiskt vad en människa kan. Hoppas att han inte är dopad på något sätt som uppdagas senare.
Nåväl, någon form av stickning får det bli och i mitt fall rör det sig om en bolero till 6-årigt barnbarn. Garnet är ett bouclégarn i en blandning av bomull och viskos, som ger en fin struktur. Underbar turkos färg, som Kajsa valt själv. Hennes älsklingsfärg har nämligen övergått från rosa till turkos. Hon har provat idag och är nöjd så här långt! Jag visade henne en kantbård ur nedanstående franska stick- och virkmönsterbok, som hon genast godkände också, så det är bara att köra på.

fredag 14 augusti 2009

Taratam, taratam, taratam....

Här är en glad vinnare av Fale Artut-garn. Kabeltvinnat handspunnet garn, som spunnits på Kristina Magdalena. Nu får detta vackra garn ligga till lyst ett tag, medan jag funderar på vad jag skall göra, men jag återkommer med det. Jag skrev benvärmare i kommentaren och det är inte omöjligt att det blir något sådant. Se så fint garnet passar in i en bohuslänsk klippa. Garnet har en tråd vackert turkos ull som är så fin till det bruna (från någon av "flickorna" antar jag) men det finns också några lilaaktiga stänk och jag tänker mig att dessa färger kanske kommer med i det kommande projektet.
Tack snälla Fale Artut!

måndag 10 augusti 2009

Blomsterkorg




Visst är liljorna läckra ihop med en utblommad hortensia och lite annat vitbrokigt bladverk?

söndag 9 augusti 2009

Babyskor


Nu har jag haft en mellanakt när det gäller mina projekt. Och när jag inte direkt har något arbete på gång kan jag plocka fram babyskotillverkningen. Dessa är röda med chockrosa kanter. Blommorna provas fram med tunnare garn. En annan dag fäster jag trådar, syr fast blommorna och färdigställer skorna.

lördag 8 augusti 2009

Garnpaket från Yll o tyll

Igår kom ett inspirerande paket från Yll o Tyll med Muskat. Jag använder det bl.a. till babyskor och smycken (och här). 40% har annonserats hela sommaren, men jag fick inte till det förrän nu. Ingen frak- eller expeditionsavgift för beställning över 300 kronor. Jättebra tycker jag! Jag har delat upp färgerna i familjer härnedan. Jag antar att de flesta gör likadant. Man grupperar i färger man gillar ihop, men det kan skifta från dag till dag ibland.


fredag 7 augusti 2009

Västkustsommar

Nu skall jag gå och lägga mig och klockan är nästan ett. Jag har tagit ur täcket ur påslakanet för jag är för varm. Jag har fått lite för mycket sol och bad idag med 3 barnbarn, där ett lärt sig att dyka, ett annat att hoppa från hopptornet på bryggan samt minstingen som har vågat släppa badstegen och "svävat" i det djupa vattnet ca 20 sekunder. Alltså har alla tre gjort stora framsteg idag. Som du förstår är det riktig sommar på västkusten och det skall hålla i sig imorgon också. Detta besked gjorde att 11-åringen inte ville åka hem till mamma utan stanna hos farmor och farfar, som kan bjuda på de bästa badmöjligheterna.

Vad jag kan bjuda på i blomväg är en vacker mörkbladig dahlia med starkt rosafärgad blomma med flera färger i. Speciellt älskad av fjärlilar också. När man tittar så finns det en fjäril där.

torsdag 6 augusti 2009

Stargazer





Jag lovade tidigare att jag skulle återkomma med liljor när de allra vackraste blommade. Nu är det dags! Nu blommar Stargazer i tre krukor. Jag har haft dem i flera år i samma krukor och de står kvar ute under vintern. För varje år har de blommat rikligare. Men inför nästa säsong skall jag plantera dem i större krukor, eller dela dem på flera.

söndag 2 augusti 2009

Det växer så det knakar


Jag sådde frön i våras till prydnadspumpor. Sniglarna åt upp några plantor och några dog av annan anledning, men 5 av 10 frön blev till riktiga växande plantor. Nu är problemet snarast att de växer förmycket och för stort. Jag klipper bort tallriksstora blad som helt skymmer andra växter, samt hela grenar som växer in bland dahliorna och vill kväva dem. Tillåtna rankor kommer med pumpor. Riktigt fina randiga och knottriga. De verkar bli större än vad jag hade tänkt förstås, men de blir väl mindre vad det lider, för de fortsätter att blomma hela sommaren, tror jag.

lördag 1 augusti 2009

Fjärilsbuske

Idag sken solen och det hade mojnat och allt blir plötsligt mycket underbarare. Dagen har bl.a. använts till att binda upp allt som lagt sig ner i blåsten och regnet. Det ger också tid till kontemplation och betraktande av allt som fungerar bra. Fjärliarna har fullt upp när det äntligen är vackert väder. Det fladdrade i solskenet och jag tror att jag samtidigt kunde se 20-30 fjärilar av olika slag. Det är svårt att få dem på bild med min kamera, för den tänker lite förlänge innan den knäpper korten. Bäst chans var det emellertid i Buddleijorna, som också kallas fjärilsbuske, eftersom de drar till sig fjärilar. Här finns ett litet smakprov.
Humlorna gillar samma buske.